CITEŞTE ŞI

Consultanță

Valoarea în vamă versus prețurile de transfer

Autor: |

Intensificarea tranzacţiilor transfrontaliere din această perioadă a făcut ca preţurile de transfer să devină un subiect important pe agenda publică a acestor zile, în care fiscalitatea ocupă oricum un rol determinant în planurile de afaceri ale companiilor.

Ca o măsură de prevenire a erodării bazei impozabile, autorităţile şi-au intensificat controalele de preţuri de transfer. Unul din principalele motive include situaţiile privind importurile şi exporturile de bunuri desfăşurate de companiile multinaţionale la preţuri care nu sunt corespunzătoare cu nivelul pieţei.

Potrivit datelor ANAF, sumele suplimentare rezultate în urma inspecţiilor fiscale în prima jumătate a anului 2015 sunt cu 130% mai mari decât cele înregistrate în tot anul 2012 în ce priveşte inspecţiile fiscale ce au vizat preţurile de transfer.

Din dorinţa de a elimina decalajul dintre legislaţia tradiţională şi realitatea mediului de afaceri, atenţia autorităţilor şi a companiilor multinaţionale se îndreaptă tot mai mult spre implicaţiile preţurilor de transfer asupra valorii în vamă. Determinarea corectă a valorii în vamă este vitală, întrucât reprezintă baza pentru stabilirea taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată, a garanţiilor care să asigure plata accizelor sau a taxelor antidumping. Astfel, cooperarea dintre autorităţile vamale şi autorităţile fiscale pe tema preţurilor de transfer este din ce în ce mai mult adusă în discuţie pe scena internaţională, având ca obiectiv eliminarea tensiunii generate de scopul fiecărei administraţii.

Primul ghid

În contextul noului climat economic, existenţa unei convergenţe la nivelul preţurilor de transfer şi al legislaţiei vamale, printr-o coordonare mai strânsă şi prin intensificarea schimbului de informaţii, este imperioasă. Astfel, în iunie 2015, Organizaţia Mondială a Vămilor a emis prima versiune a Ghidului pentru determinarea obligaţiilor vamale şi implicaţiile preţurilor de transfer.

Acest ghid, adresat atât inspec­to­rilor vamali care efectuează con­troale în cadrul companiilor multinaţionale, cât şi sectorului privat şi autorităţilor fiscale, cuprinde o prezentare a cadrului legislativ din domeniul vamal şi al preţurilor de transfer şi propune soluţii privind relaţia dintre preţurile de transfer şi valoarea în vamă a mărfurilor.

Este unanim cunoscut faptul că, până în acest moment, o aliniere sau unificare a metodologiilor utilizate de cele două autorităţi nu este realistă, date fiind particularităţile legislaţiei. Prin urmare, Organizaţia Mondială a Vămilor încearcă stabilirea unui consens asupra următoarelor problematici:
    - În ce măsură poate fi utilizată documentaţia de preţuri de transfer de către autorităţile fiscale?
    - Cum pot fi interpretate şi utili­zate astfel de informaţii de către autorităţile vamale?
    - Care este impactul ajustărilor compensatorii de preţuri de transfer (efectuate după import) asupra valorii în vamă?

În ultimii ani, a fost lansată propunerea potrivit căreia analizele de preţuri de transfer ar trebui utilizate şi de către autorităţile vamale, în măsura în care aceste documente pot prezenta informaţii utile privind importurile de bunuri desfăşurate de companiile multinaţionale. De exemplu, atunci când în cazul unei tranzacţii desfăşurate între entităţi afiliate există îndoieli cu privire la acceptarea preţului, autorităţile vamale au posibilitatea de a stabili dacă relaţia dintre entităţi a influenţat preţul stabilit prin analiza circumstanţelor tranzacţiei (precum modul în care vânzătorul şi cumpărătorul îşi structurează relaţiile comerciale sau mecanismul de determinare a preţului), informaţii ce ar putea fi regăsite în documentaţia de preţuri de transfer.

Ajustările compensatorii de preţuri de transfer reprezintă o practică des întâlnită în relaţia comercială dintre companii, unde preţul plătit pentru bunurile importate este ajustat după intrarea bunurilor în libera circulaţie.

De la caz la caz

În prezent, la nivel internaţional, tratamentul autorităţilor vamale asupra ajustărilor de preţuri de transfer este lipsit de consistenţă. Organizaţia Mondială a Vămilor admite necesitatea ca autorităţile vamale să se asigure că au o înţelegere asupra tipurilor de ajustări de transfer, iar mai apoi să analizeze impactul asupra valorii în vamă şi să stabilească modul de abordare. În cazul ajustărilor de preţuri de transfer compensatorii (efectuate voluntar de către contribuabili), în funcţie de natura ajustării, acestea pot avea impact asupra preţului efectiv plătit sau de plătit pentru bunurile importate, din punct de vedere vamal. În ceea ce priveşte ajustările de preţuri de transfer primare (iniţiate de către autorităţi ca urmare a inspecţiei fiscale), acestea pot avea impact asupra obligaţiilor fiscale şi nu asupra preţului efectiv plătit sau de plătit.

O altă problemă ridicată în acest sens este reprezentată de momentul efectuării ajustării de preţuri de transfer. Pe de o parte, în cazul în care o astfel de ajustare este iniţiată înaintea operaţiunii de import, valoarea în vamă va include ajustările. Pe de altă parte, dacă ajustările de preţuri de transfer intervin după importul bunurilor, autorităţile vamale pot lua în considerare o ajustare ulterioară a valorii în vamă, numai dacă anumite condiţii sunt îndeplinite.

Motive de îngrijorare?

Un aspect practic în efectuarea ajustărilor în scopul determinării valorii în vamă îl reprezintă mecanismul şi metodologia de calcul în sensul că autorităţile vamale au în vedere valoarea individuală a unei tranzacţii, în timp ce analizele de preţuri de transfer pot fi efectuate pe baza datelor agregate. Prin urmare, este necesară identificarea unui mod de alocare corespunzător pentru reflectarea ajustărilor asupra valorii în vamă.

În anumite jurisdicţii, ajustările de preţuri de transfer sunt luate în considerare pentru determinarea valorii în vamă în cazul în care contribuabilii au stabilită o politică de preţuri de transfer care să includă criteriile care stau la baza ajustărilor de preţuri de transfer în vederea stabilirii preţurilor finale. În acest caz, autorităţile vamale pot solicita raportarea politicii de preţuri de transfer înaintea importului. Această dihotomie, existentă atât la nivelul ţărilor dezvoltate, cât şi al celor în curs de dezvoltare, creează un climat nesigur şi complex pentru companiile multinaţionale, amplificat şi de globalizarea economică. Neconcordanţa dintre abordarea autorităţilor vamale şi fiscale este unul din principalele motive de îngrijorare exprimat de mediul de afaceri.

Având în vedere implicaţiile pre­ţurilor de transfer asupra tranzacţiilor transfrontaliere, adoptarea unor măsuri de către sectorul public şi privat cu scopul de a analiza impactul şi a găsi o rezolvare a acestor probleme va facilita comerţul mondial de bunuri şi va conduce la dezvoltarea economiei naţionale.

În prezent, numeroase ţări adoptă diverse măsuri pentru a aborda această problemă. Pentru a veni în ajutorul comunităţii de afaceri, autorităţile vamale din anumite state precum Australia, Canada, Marea Britanie sau Statele Unite propun eficientizarea şi clarificarea procedurii de determinare a valorii în vamă pe baza preţurilor de transfer. În România, autorităţile fiscale şi vamale nu au o procedură clară privind ajustarea valorii în vamă ca urmare a ajustărilor de preţuri de transfer şi nu au stabilit o abordare privind utilizarea informaţiei din cadrul documentaţiei de preţuri de transfer în scopul determinării valorii în vamă.

Articol realizat de

Ciprian Gavriliu
Director consultanţă fiscală Deloitte România

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii