Situaţia a fost prezentată, miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural de către reprezentantul ITRSV Cluj în judeţ, Daniel Pop, care a spus că în acest an se vor face împăduriri pe mai bine de 15 astfel de hectare.

'S-au prevăzut a se efectua peste 15 hectare de împăduriri pe suprafeţe aparţinând persoanelor fizice care nu şi-au asigurat regenerarea, aşa cum prevede Codul Silvic, în maxim două sezoane de vegetaţie, de la tăierea definitivă. Din păcate, avem astfel de situaţii în judeţ. Legea actuală spune că proprietarii sunt obligaţi să-şi asigure regenerarea, iar acolo unde nu şi-o fac, lucrările de plantare le face ocolul silvic, urmând ca valoarea lucrărilor respective să fie recuperată prin Ministerul Finanţelor de la proprietari', a spus Pop.

Potrivit acestuia, pe respectivele suprafaţe urmează să se planteze peste 77.000 de puieţi, cele mai multe terenuri fiind pe raza primăriilor de pe Valea Someşului şi Valea Ilvelor.

'Din fericire, la nivelul judeţului s-a luat decizia, în unele localităţi, ca lucrările de împădurire în astfel de situaţii să le suporte ocolul silvic din zonă. Sunt în general ocoale private, au convenit cu primăriile să facă gratis, să spun aşa, aceste lucrări, adică să nu ceară proprietarilor bani, pentru că am înţeles că unii aveau o situaţie financiară mai dificilă', a mai precizat Pop.

Anul acesta, în perioada 15 martie – 15 aprilie, a fost prevăzută împădurirea totală a unei suprafeţe de 357 hectare, cu aproape 1,8 milioane puieţi, la care se adaugă lucrări de completare pe o suprafaţă de 88 hectare, cu peste 441.000 puieţi, şi plantarea a mai bine de 110.00 puieţi în perimetre de ameliorare. AGERPRES