Zitec este o companie care dezvoltă aplicaţii web customizate în funcţie de cerinţele clienţilor în diverse domenii de activitate precum turism, finanţe, comerţ electronic, video streaming, medicină, utilizând cele mai noi tehnologii. Compania, înfiinţată în iunie 2003, cu o investiţie de sub 3.000 euro şi o echipă de trei tineri ingineri automatişti, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 2,3 milioane de euro şi 90 de angajaţi. Zitec caută să îşi extindă echipa anul acesta; sunt mulţi cei care şi-ar dori un job la această firmă, însă selecţia este foarte dură. „Una dintre principalele realizări ale anului trecut este aceea că am reuşit să ne dublăm echipa. Am început anul 2013 cu 47 de oameni şi l-am încheiat cu 90. Suntem mândri de acest obiectiv pentru că este greu să găseşti oameni buni. Mitul că sunt foarte mulţi români buni în IT este doar asta, un mit. Sunt puţini cu adevărat buni. A fost dificil să îi atragem pe aceia care sunt pasionaţi, care se pricep şi care se potrivesc în cultura noastră ca firmă“, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO-ul Zitec.

Cei care vor să lucreze la Zitec trebuie să ştie din start că aici se caută oameni pasionaţi, capabili să lucreze în echipă şi cu iniţiativă. „Indiferent că este vorba de automatizare în testare, dezvoltare sau design, persoana care se prezintă la interviu trebuie să fie pasionată de ceea ce face. Dacă vin la noi doar pentru că plătim bani buni, atunci cu siguranţă nu vor fi selectaţi. Cineva pasionat are idei, mai bune, mai proaste, nu contează, dar stă câteva nopți, săptămâni lucrând pe un proiect al lui“, adaugă Lăpuşan.

Antreprenorul recunoaşte că în trecut a avut probleme în a ţine oameni buni în companie. „Este greu când concurezi pe o piaţă cu Facebook sau Google“, potrivit antreprenoruui. În prezent, însă, compania a găsit o formulă prin care a scăzut fluctuaţia de personal, aceasta fiind de doar 10%. „Nici să nu îţi plece nimeninu e în regulă. Trebuie să fie mereu o filtrare şi să vină oameni noi“, spune Lăpuşan.

Birou în Marea Britanie

Jumătate din veniturile companiei din 2013 au provenit din proiecte livrate pe plan extern. Proporţia proiectelor externe este de 80%, în timp ce proiectele locale reprezintă doar 20%. Clienţii companiei sunt din Marea Britanie, Grecia, Cipru, Arabia Saudită sau SUA.

Compania nu are niciun birou în străinătate, deşi Lăpuşan a simţit uneori lipsa unuia, preferând lucrul de la distanţă. Anul viitor Zitec va inaugura, însă, un birou în Marea Britanie, şi nu în Sillicon Valley. În SUA, în schimb, compania va porni în curând Decentralized Labs, un grup specializat pe investiţiile legate de Bitcoin. „Vom lansa şi o aplicaţie care va fi disponibilă în curând. Aceasta se va folosi de avantajele oferite de moneda virtuală  Bitcoin. Ea va fi lansată în SUA, dar sunt convins că va prinde foarte bine şi în România, pentru că este o sursă de bani pentru utilizatori. Ideea este că poţi face bani când nu ai o altă activitate. Nu vobim de sume mari, dar suficient de motivante“, a precizat Lăpuşan.

Tot în SUA, compania a mai investit într-un start-up denumit Huddle Hero, o platformă online dedicată amatorilor de sporturi de echipă. Pe plan local, cea mai importantă investiţie a fost făcută în Editura Harap Alb. Este vorba de zeci de mii de euro, iar Zitec deţine în prezent 30% din editură. Investiţiile totale ale Zitec în 2013 se ridică la 150.000 de euro. Pentru anul acesta compania estimează o cifră de afaceri de patru milioane de euro.