În trimestrul IV din 2012 cei mai activi dezvoltatori au fost operatorii de hypermarket-uri. Astfel, în Bucureşti, au avut loc trei deschideri de proiecte de acest gen – Auchan City în Giuleşti (dezvoltat de Immochan), Cora în Şoseaua Alexandriei (dezvoltat de Cora) şi Kaufland pe Şoseaua Mihai Bravu (dezvoltat de Intercora). La scara naţională, au fost inaugurate două centre comerciale – Ploieşti Shopping City (dezvoltat de Carrefour Property şi NEPI) şi Cora Bacău (dezvoltat de Cora). Retailerii internaţionali cu prezenţă directă pe piaţa românească îşi continuă agresiv extinderea la nivel naţional, din dorinţa de a beneficia de spaţiile comerciale prime comercializate în condiţii financiare atractive cu scopul de a-şi creşte cota de piaţă, apreciază Jones Lang LaSalle.

Unii dintre cei mai activi retaileri sunt cei din domeniul alimentar precum Mega Image, Profi şi Carrefour, care-şi extind reţeaua cu noile concepte de magazine tip supermarket, dar şi retailer-ii din domeniul confecţiilor precum H&M, C&A, Inditex, Takko şi Deichmann. Retailerii locali care operează în sistem de franchiză sau sub propriile branduri sunt în continuare prevăzători şi se concentrează doar pe centrele comerciale performante. Este de menţionat că în anul 2012 a crescut decalajul dintre cererea pentru spaţiile prime şi cele secundare, din centrele comerciale mai slab performante. În T4 din 2012 cea mai importantă tranzacţie de pe piaţa de retail a fost preluarea reţelei de hypermarketuri real de către Auchan. Tranzacţia de pe piaţa locală reprezintă o parte din înţelegerea globală, care implică 91 de unităţi din Polonia, Rusia, România şi Ucraina. În România grupul Auchan va prelua 20 din cele 24 de magazine real, urmând să ajungă la o reţea de 31 magazine şi va deveni cel de-al treilea mare jucător după Kaufland şi Metro.

Chiriile prime din centrele comerciale sunt estimate între 60-70 euro/mp/lună. Chiriile prime ale unităţilor stradale sunt cuprinse între 60-65 euro/mp/lună. În anul 2013, cei de la Jones Lang LaSalle apreciază că este posibil să asistam la o uşoară scădere atât a chiriilor prime din centrele comerciale cât şi a chiriilor unităţilor comerciale stradale. În timp ce pentru centrele comerciale ne aşteptăm ca această descreştere să se situeze între 3-5%, pentru unităţile stradale de pe principalele artere comerciale scăderea ar putea fi mai mare.

După un optimism relativ manifestat în România în anul 2011, anul 2012 a adus, încă o dată, un declin atât al numărului de centre comerciale finalizate cât şi al suprafeţei închiriabile adăugate stocului naţional. Acest trend va continua şi în anul 2013, având în vedere că atragerea finanţării rămâne cel mai important obstacol pe care-l întâmpină dezvoltatorii de centre comerciale. Oferta anului 2013 este estimată la 132.000 mp (5 proiecte în 4 oraşe) în timp ce suprafaţa finalizată în anul 2012 este în jur de 166.000 mp (7 proiecte în 5 oraşe).