'Trebuie să fim conştienţi că astăzi, în România, 29,6% din populaţie nu-şi poate plăti facturile la încălzire pe timpul iernii, procent de trei ori mai mare decât cifra la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, 30% din populaţie se află în risc de privare severă materială, iar 42% în vulnerabilitate din cauza preţurilor la energie electrică. Atunci, ne trebuie să imaginăm un mecanism şi să schimbăm în totalitate filosofia de susţinere a biomasei, ca schemă financiară. Putem trece pe o susţinere din partea fosilului către verde. Adică eşti purtător de poluare şi emitent de CO2, atunci contribui la cel care investeşte în a absorbi aceste emisii. Cu alte cuvinte, putem spune asta sub un termen general la care m-am gândit, de redevenţă verde, care vine de la poluator către cel care investeşte în zona verde. De ce trebuie să venim cu această noutate? Pentru că, pe de o parte, consumatorul român nu va mai suporta anumite costuri', a explicat deputatul.

Iulian Iancu a menţionat, totodată, că, la ora actuală, sub 1% din totalul energiei electrice produse în România are la bază biomasa.

'Din păcate, suntem la scadenţă faţă de angajamentele europene, iar agenda acestui Parlament este foarte scurtă. Nu mai avem timp şi trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă şi să redactăm textul de lege. Suntem la un nou început. În zona biomasei, astăzi, când noi vorbim, 46% din consumul de energie termică (apă, căldură, preparare hrană) este biomasă. Cu toate acestea, în această ţară, consumul de energie electrică este bazat pe combustibili fosili, în proporţie de 94%, iar pe biomasă doar 0,34% din total. Energia în România, 45% este folosită în clădiri. Sunt 493 de milioane de metri pătraţi în această ţară, iar 50% reprezintă ineficienţă energetică. Dintre aceştia, 64% se găsesc în învăţământ, sănătate şi administraţie. În acest context, ne trebuie un Plan Naţional de Acţiune, prin care vrem să identificăm vulnerabilităţile la zi. În paralel trebuie să cerem şi să elaborăm Strategia Naţională pentru Biomasă', a spus Iancu.

Patronatul Serviciilor Private din România a organizat, joi, ediţia a II-a a conferinţei 'Competitivitate, inteligenţă şi valoare adăugată prin servicii private – Servicii Energetice – Biomasa, resursă şi bogăţie a României', în cadrul căreia au fost dezbătute, printre altele, Programul de valorificare a terenurilor degradate sau improprii culturilor agricole şi utilizarea lor la înfiinţarea de culturi energetice, dar şi Legea culturilor energetice şi a biomasei.AGERPRES