Toate ministerele şi autorităţile care gestionează bani europeni ar trebui să supraperformeze în 2015, după cum arată bugetul. Transporturile, Secretariatul General al Guvernului (SGG) care are în subordine Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, Agricultura sau Finanţele au trecute la capitolul fonduri nerambursabile sume cu câteva zeci de procente mai mari decât în 2014. De exemplu, la SGG suma este cu 78% mai mare decât în 2014, iar la Agricultură cu 36%.
Într-o opinie publicată azi, Consiliul Fiscal confirmă concluziile analizei Capital, detalii aici:
Şi restul ministerelor sau autorităţilor ar trebui să atragă mai multe fonduri comunitare. Evident că banii europeni, chiar dacă sunt nerambursabili, nu vin complet gratuit. Statul român trebuie să contribuie cu cel puţin 5% pentru a-i primi. Implicit, cheltuielile în acest scop sunt mult mărite faţă de 2014.
Experienţa din acest an arată, însă, că absorbţia fondurilor UE a fost un dezastru. La jumătatea anului doar jumătate din suma propusă prin buget fusese efectiv încasată. Prin urmare, cheltuielile pe care Finanţele le prevăzuseră pentru aducerea banilor europeni au fost diminuate drastic. Consiliul Fiscal arată că 4,4 miliarde de lei a fost „economia” făcută până la sfârşitul lunii iunie. Ulterior, prin a doua rectificare, alte 2,4 miliarde lei s-au evaporat de la fonduri UE. Banii au fost împărţiţi pentru alte tipuri de cheltuieli: salariale (plata titlurilor executorii), pensii, bunuri şi servicii. Zilele trecute, ministrul de finanţe, Ioana Petrescu susţinea că „era de bun simţ” şi „absolut normal” ca aceşti bani să fie redistribuiţi din moment ce proiectele pentru care fuseseră gândiţi, iniţial, nu s-au mai făcut. În fond, problema este în interiorul guvernului pentru că proiectele trebuia să fie făcute tot de autorităţi ale executivului.
În analiza bugetului de la jumătatea anului, Consiliul Fiscal nota că există două explicaţii privind lipsa de absorbţie şi modificările bugetare la venituri, respectiv cheltuieli. „Prima explicaţie ar fi cea în care reducerea consemnată la nivelul veniturilor din fonduri post-aderare corespunde abandonării unor proiecte de investiţii pentru care cuantumul de cheltuieli neeligibile reprezintă circa 87% din valoarea proiectului, ceea ce, deşi teoretic e posibil, pare improbabil. A doua explicaţie posibilă ar fi cea în care reducerea consemnată de cheltuieli este rezultatul utilizării unui tampon (rezervă) de cheltuieli inclus în construcţia bugetară iniţială în vederea încadrării în ţinta de deficit în eventualitatea unor evenimente neprevăzute care, deşi o dovadă de prudenţă, apare drept indezirabil din perspectiva construcţiei unui buget transparent”, observa instituţia citată.
Bugetul paralel
De altfel, fostul ministru de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu admite că în capitolul bugetar “Ministerul de Finanţe-Acţiuni Generale” poate fi inclusă o rezervă, prin care guvernul poate regla, pe parcursul anului, bugetul astfel încât să obţină deficitul prevăzut iniţial. Pentru 2015, în acest “buget paralel” sunt prevăzute 20 miliarde lei, adică în jur de 10% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. Din această sumă, peste 6 miliarde lei sunt contribuţia la bugetul UE, iar 9 miliarde lei pentru dobânzi. Prin urmare, spaţiu de manevră există. O altă pârghie în mâna guvernului este fondul de rezervă bugetară care se alimentează în timpul anului cu banii rămaşi necheltuiţi de diverse instituţii. Sumele intră în fond şi sunt realocaţi prin dispoziţii ale executivului către alte destinaţii.
Fondurile UE sunt strâns legate de investiţii. Guvernul este foarte generos în 2015 şi prevede peste 44 miliarde lei, în total. Numai că de la cifrele pe hârtie la realitate, situaţia se schimbă radical. În 2014, investiţiile publice totale ar fi trebuit să ajungă la 40 miliarde lei, numai că, execuţia bugetară la 10 luni arată că fuseseră efectiv folosite doar 20 miliarde lei.
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
La fiecare zece minute, un client din România cumpără un ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...
-
Industria secretă din timpul regimului comunist. România era ...
-
Râurile din România unde găsești AUR doar plimbându-te pe ...