Cel puțin așa reiese dintr-o analiză realiztă de Ariston Thermo România. „Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, liderul pieţei de profil.

Acesta a mai spus că trendul debranşărilor a fost continuat şi în 2015. Datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

Analiza realizată pe baza datelor raportate de ANRSC arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri. „În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu. Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

Cât pot economisi românii prin instalarea unei centrale termice de apartament

În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei,  cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piaţa locală se comercializează doar centrale termice cu o eficienţă superioară şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de cca. 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, a adăugat reprezentantul companiei.

Însă, dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar şi mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la cca. 55%. (Sursa hartă: compania)