'Există un sprijin puternic pentru o linie de credit preventivă sub forma unui instrument al ESM (-Mecansimul European de Stabilitate-) denumit linie de credit cu condiţii mai stricte (ECCL)', a declarat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. 'Aceasta este calea pe care o vom urma în viitor şi vom lucra la condiţiile ataşate', a mai spus Dijsselbloem.

Oficialii zonei euro au mai spus că în noua linie de credit ar putea fi incluse şi fondurile alocate deja zonei euro pentru recapitalizarea băncilor greceşti, dar care nu au fost utilizate încă. În prezent, Grecia are la dispoziţie aproximativ 11 miliarde de euro într-un fond special utilizat pentru recapitalizarea băncilor greceşti, însă rezultatele testelor de stres publicate săptămâna trecută de Banca Central Europeană arată că va fi nevoie doar de o mică parte din această sumă.
Ministrul grec de Finanţe, Gikas Hardouvelis, şi-a exprimat miercuri speranţa că, după ce Grecia va pune capăt programului de asistenţă, va exista o perioadă interimară de un an în care va putea beneficia de o plasă de siguranţă, în ideea de a creşte încrederea în rândul investitorilor.
Însă pentru a obţine o linie de credit cu condiţii mai stricte Grecia va trebui să semneze un nou 'memorandum de înţelegere' cu Comisia Europeană, un subiect sensibil în condiţiile în care precedentul memorandum semnat cu creditorii internaţionali a impus măsuri de austeritate şi reformă care au fost resimţite de cetăţenii greci ca o pierdere de suveranitate.
Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autorităţile de la Atena vor să pună capăt asistenţei internaţionale în momentul în care încetează finanţarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016. AGERPRES