Gazele naturale sunt programate să se scumpească cu 10% de la 1 iulie pentru populație. Creșterea face parte din calendarul de liberalizare, menit să elimine complet prețul impus inclusiv pentru consumul populației. Tariful reglementat a menținut prețul mai mic decât cel de pe piața liberă, însă acest lucru nu mai este valabil de anul trecut. Scăderea masivă a cotației petrolului a tras după sine și prețul gazelor naturale, până în momentul în care prețul gazelor din import a ajuns mai mic decât cel al gazelor din producția internă. Ori aceasta este o problemă majoră pentru Romgaz, principalul producător de gaze din țara noastră, care este obligat să vândă la prețul stabilit de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie).

Dacă în octombrie 2014 prețul gazelor naturale vândute de producători către furnizori era de 53 de lei pe MWh (megawat oră), iar cel de import varia între 105 – 120 lei MWH, în prezent prețul de pe piața liberă este de 72 lei MWh și coboară până la 63 lei MWh. Tariful stabilit de ANRE este de 60 de lei în prezent și ar trebui să urce până la 66 lei MWh de la 1 iulie, iar acest lucru înseamnă că inclusiv gazele destinate populației ar putea deveni mai scumpe decât cele din import.

ANRE cere abrogarea Hotărârii de Guvern care prevede scumpirea cu 10% pentru a evita această situație. „Am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum era prevăzut în calendarul de liberalizare“, spune Niculae Havrileț, președintele ANRE. Acesta adaugă și că este un moment foarte bun pentru liberalizarea totală a pieței de gaze, având în vedere prețurile scăzute, dar Ministerul Energiei a cerut un studiu de impact din care să reiasă cât de mare este posibilitatea de revenire a unor prețuri foarte mariîn perioada următoare.

Interese ascunse

Guvernul nu dorește liberalizarea tarifului la gaze și pentru a nu pierde supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare, taxare aplicată producătorilor și furnizorilor de gaze naturale. Conform legislației, producătorii plătesc un impozit de 60% pentru diferența dintre tariful reglementat și prețul de 72 de lei, chiar dacă ei vând la un preț mai redus. OMV Petrom poate vinde și achita impozitul suplimentar dacă dorește, compania fiind răspunzătoare doar în fața acționarilor, însă Romgaz ar putea fi trasă la răspundere de Curtea de Conturi în cazul unui control ulterior.
„Am ajuns în situația în care producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concurați de gazele din import, ce vin cu un preț care nu reflectă neapărat efortul producătorului extern“, declară Vlad Pavlovschi, șeful Direcției de Dezvoltare Afaceri din Romgaz. „Aceasta este o problemă pentru producătorii interni deoarece există un procent de 7-8% din consum care nu este acoperit de producția internă, ci vine din import“, mai arată reprezentantul Romgaz, care adaugă că existența supraimpozitării de 60% creează un dezavantaj și mai mare în fața concurenței externe.
Până la 1 iulie mai este doar o lună, timp insuficient pentru realizarea unui studiu de impact al liberalizări complete înainte de termen. Deocamdată însă se așteaptă o decizie din partea Guuvernului în ceea ce privește scumpirea cu 10% și se speră la renunțarea majorării tarifelor. 

Am ajuns să producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concurați de gazele din import, ce vin cu un preț
care nu reflectă neapărat efortul producătorului
.Vlad Pavlovschi, Șef Direcția Dezvoltare Afaceri din Romgaz