Franţa vrea acest lucru după ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit) , transmite Reuters.

Întrebat dacă Franţa are planuri concrete de atragere a băncilor din City-ul londonez, Michel Sapin a răspuns: "Marile instituţii financiare iau decizii în mod autonom". 

"Dar nu este interzis să le ajuţi să reflecteze şi să le dai informaţii privind oportunităţile Parisului (ca şi centru financiar). O facem fără a avea ceva împotriva Londrei", le-a declarat jurnaliştilor oficialul francez. 

Analiştii susţin că Uniunea Europeană va transfera sediul Autorităţii Bancare Europene (EBA) de la Londra la Paris sau Frankfurt, după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană, în timp ce Banca Centrală Europeană va insista ca operaţiunile de clearing în euro să se efectueze în interiorul zonei euro 

Într-un recent interviu, Sapin declara că Londra nu poate rămâne principalul centru al operaţiunilor de clearing în euro după finalizarea Brexitului. 

"După Brexit, nu va mai fi ca înainte de Brexit. Ei vor o schimbare. Va exista o schimbare", a adăugat, luni, ministrul francez de Finanţe. 

Şi premierul Manuel Valls a prezentat recent un set de măsuri destinate să atragă la Paris angajaţii din sectorul financiar britanic. Regimul de impozitare a expaţilor în Franţa va fi cel mai favorabil din Europa, iar firmele străine vor putea mai uşor să-şi deschidă filiale în această ţară, a anunţat Manuel Valls. 

Regimul francez de impozitare deja favorabil pentru expaţi şi pentru cetăţenii francezi va fi acum aplicabil străinilor în primii lor opt ani în Franţa, faţă de cinci ani în prezent, a explicat Valls. 

Guvernul de la Paris va înfiinţa un singur organism administrativ pentru firmele străine care vor să-şi deschidă filiale în Franţa, iar şcolile vor avea mai multe clase pentru copiii străini, care pot studia în limba lor maternă, dacă va fi necesar, a precizat premierul. 

"Am venit astăzi cu soluţii pentru companii, care îşi pun întrebări şi aşteaptă răspunsuri pentru a-şi pregăti viitorul. Parisul va fi principalul centru financiar european", a declarat Manuel Valls. 

După ce alegătorii din Marea Britanie au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană (Brexit), multe capitale europene au anunţat măsuri pentru a atrage angajaţii din sectorul financiar britanic şi a prelua rolul Londrei de centru financiar global. 

Peste 40% din tranzacţiile valutare globale se desfăşoară la Londra. Politicienii şi directorii se laudă că în City of London se tranzacţionează mai mulţi dolari decât în New York şi mai mulţi euro decât în toată Uniunea Europeană. 

Alte centre financiare importante râvnesc la poziţia Londrei. Participanţii la un sondaj realizat în rândul celor 12.000 de membri ai ACI Financial Markets Association, un grup de tranzacţionare pentru pieţele valutare, susţin că oraşul german Frankfurt ar fi cel mai mare beneficiar în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, urmat de Paris, New York şi Dublin. 

AGERPRES