Marea Britanie schimbă regulile de imigrație

Marea Britanie a instituit un criteriu de viză care cere tinerilor ce doresc să lucreze în baruri și spitale să aibă un venit minim anual de cel puțin 38.700 de lire sterline.

Modificarea regulilor migrației nu este pe placul tinerilor care doreau să muncească în Marea Britanie.

Criteriul a fost pus imediat în aplicare de la data de 1 aprilie 2024. Impactul măsurii se resimte și la nivelul tinerilor care se află deja în Marea Britanie și care au vize pe cale de expirare.

Decizia luată de Guvernul de la Londra va îngreuna intrarea în țară pentru numeroase persoane care doresc fie să studieze, fie să muncească.

Numeroși italieni, ca exemplu, obișnuiau să se angajeze ca ospătari în Anglia imediat după împlinirea vârstei de 18 ani sau să urmeze cursuri pentru a deveni asistenți medicali în Italia, apoi să se angajeze în Marea Britanie pentru a obține un salariu mai mare.

Acum, toate aceste posibilități devin inaccesibile dacă salariul anual nu atinge suma de 38.700 de lire sterline. Înainte, salariul anual trebuia să fie de 26.200 de lire sterline.

lira sterlina
Lira sterlină/SURSA FOTO: Dreamstime

Marea Britanie a înregistrat un record în ceea ce privește balanța migranților

În ciuda efectelor Brexitului, în 2022, Marea Britanie a înregistrat un record în ceea ce privește balanța migranților. A existat un plus de 745.000 de persoane într-un singur an.

În prezent, autoritățile britanice își propun să reducă acest cifra cu aproximativ 300.000 pe an, acordând prioritate doar persoanelor calificate profesional.

În prezent, există mai mult de 550.000 de cetățeni italieni înregistrați în Aire, registrul rezidenților străini.

Cu toate acestea, dacă includem și cei neînregistrați, numărul lor depășește 700.000 de persoane.

Vârsta medie a acestora este de 37 de ani, iar aproximativ 30% dintre ei (cel puțin 200.000 de persoane) sunt tineri sub vârsta de 30 de ani.

Decizia afectează industria ospitalității și a sistemului de sănătate din Marea Britanie.

Această decizie ar putea avea consecințe negative pentru restaurante, hoteluri și spitale, amenințând să creeze o criză în aceste sectoare esențiale.

Marea Britanie
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce modificări ar putea avea regulile de imigrație?

În afară de noile cerințe privind venitul minim, sunt planificate și alte modificări în regulile de imigrație.

În viitorul apropiat, se va introduce o restricționare a vizelor pentru studenți și pentru lucrătorii cu calificare redusă sau fără calificare.

Persoanele care doresc să se reunească cu un membru al familiei în Marea Britanie vor fi obligate să îndeplinească un salariu minim pentru a obține o viză. Acest prag va crește de la 18.600 de lire sterline la 29.000 de lire sterline imediat. Va atinge 38.700 de lire sterline la începutul anului 2025.

Astfel, singura opțiune pentru reunirea familiilor este obținerea cetățeniei britanice. Ea necesită:

  • cinci ani de muncă și ședere continuă în țară
  • plus un an cu permis de ședere pe termen nelimitat

Pentru tinerii italieni care sunt la începutul carierei lor profesionale, această perspectivă pare aproape imposibilă.

Viză specială în Marea Britanie

Există un tip special de viză care permite lucrătorilor cu vârsta sub 30 sau sub 35 de ani să rămână în Marea Britanie timp de doi ani fără a avea nevoie de un sponsor.

Momentan, această regulă este valabilă exclusiv pentru cetățenii din:

  • Japonia
  • Australia
  • Canada
  • Coreea de Sud
  • și Noua Zeelandă

Extinderea acordului între Marea Britanie și Uniunea Europeană ar fi de dorit, dar tensiunile politice post-Brexit împiedică acest lucru în prezent.