Parlamentul francez a adoptat legea imigrației

Parlamentul Franței a adoptat a adoptat legea imigrației, după luni de dispute politice.

Controversatul proiect de lege modificat a fost susținut atât de partidul centrist Renaissance, al președintelui Emmanuel Macron, cât și de Raliul Național, partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen.

Președintele francez a fost acuzat că a făcut concesii extremei drepte. Majoritatea a fost însă atât de largă în camera inferioară, încât nu a fost nevoie de sprijinul RN.

Înainte de votul din Adunarea Națională, Emmanuel Macron a transmis că nu dorește să datoreze victoria RN. Potrivit surselor in cadrul AFP, acesta declarase că ar prefera să supună proiectul de lege unei noi lecturi decât să îl aprobe ca lege pe baza sprijinului RN.

Printre dispozițiile noului act normativ se numără îngreunarea accesului migranților la membrii familiilor lor în Franța și amânarea acordării acestora a beneficiilor sociale.

Un proiect anterior a fost respins, după ce parlamentarii de extremă-stânga și de extremă-dreapta au votat împotriva lui din motive opuse.

Legea este considerată cea mai regresivă în materie de imigrație din Franța

Organizațiile pentru drepturile omului au criticat această lege ca fiind cea mai regresivă în materie de imigrație din Franța din ultimele decenii.

Marine Le Pen a salutat proiectul de lege modificat.

„Ne putem bucura de un progres ideologic, o victorie ideologică chiar şi pentru Raliul Naţional, deoarece acest lucru este acum consacrat în lege ca prioritate naţională”, a declarat ea.

Conservatorii, au salutat, la rândul lor, noile modificări.

„Acesta este proiectul nostru de lege”, a declarat Eric Ciotti, liderul Partidului Republican.

Acesta a descris proiectul de lege ca fiind unul „ferm şi curajos”.

Politicienii de stânga sunt dezamăgiți

Pe de altă parte, politicienii de stânga și-au exprimat dezamăgirea.

„Cu acest text inspirat direct din pamfletele RN împotriva imigraţiei, ne confruntăm cu o schimbare în istoria republicii şi a valorilor sale fundamentale”, a declarat liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel.

Partidul centrist Renaissance al lui Macron a pierdut majoritatea în parlament la alegerile din iunie 2022. Începând de atunci, guvernul a întâmpinat dificultăți frecvente în obținerea susținerii parlamentare.

Dreptul la avort, inclus în Constituția Franței în 2024?

Amintim că dreptul femeilor la avort ar putea fi inclus în Constituția Franței în 2024.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe 29 octombrie, că Guvernul de la Paris va prezenta în săptămâna următoare un proiect de text celei mai înalte instanțe administrative din Franța, cu scopul de a consfinți constituțional dreptul femeilor la avort. Mai multe puteți citi aici.