Deși raportul ar urma să fie făcut public și dezbătut abia săptămâna viitoare, site-ul de investigații Mediapart a reușit să aibă acces la el și să publice câteva informații.

Raportul a fost adoptat cu 11 voturi pentru, 5 împotrivă și două abțineri, conform informațiilor scurse din interiorul Comisiei.

„Sprijin ideologic” pentru regimul lui Vladimir Putin

După ce detaliază principalele amenințări de interferență din Rusia, China, Iran, Maroc, Qatar și Turcia, raportul se concentrează pe imixtiunea rusă.

« Rassemblement National (RN-Reuniunea Națională- partidul Marinei Le Pen), este unic în ceea ce privește apropierea sa ideologică de regimul rus și legăturile sale financiare, și va face obiectul unei analize detaliate „, anunță raportorul comisiei, Constance Le Grip (Renaissance, partidul președintelui Macron).

Textul menționează legăturile dintre Rusia și anumite personalități ale RN, cum ar fi Thierry Mariani și Aymeric Chauprade. Acesta din urmă, membru al Frontului Național European din 2014 până în 2019, „a jucat, fără îndoială, un rol cheie în construirea legăturilor dintre Frontul Național și unele dintre formatiunile europene apropiate de  Putin”, se arată în raport.

Raportul o citează pe Nathalie Loiseau, europarlamentar, audiată de comisia de anchetă la 6 aprilie. Potrivit fostului ministru pentru afaceri europene, circuitul „privilegiat de Moscova pentru a-și răspândi influența în Franța este, ca și în alte părți din Europa, extrema dreaptă”.

„Această legătură se datorează în special unei convergențe puternice de opinii cu guvernul rus referitor la o serie de valori politice și probleme geopolitice”, spune raportul citat de Mediapart. El evocă o legătură „ancorată în timp” și amintește de pozițiile rusofile ale lui Jean-Marie Le Pen în trecut, înainte de a considera că strategia de apropiere politică și ideologică între partid și regimul Moscovei va fi structurată și accelerată „după sosirea Marinei Le Pen în fruntea RN. Raportul evidențiază contactele „frecvente” dintre oficialii RN și oficialii ruși.

„Apropierea de cercurile de putere ale lui Putin devine un obiectiv al RN”, mai spune Comisia de anchetă în raportul său.

Marine Le Pen «împărtaşeşte aceleaşi valori» cu Putin

Raportul se concentrează apoi pe declarațiile Marinei Le Pen privind Rusia. El reamintește că președinta RN a spus, în trecut, că împărtășeste „valorile comune” cu Rusia și este „poate singurul partid din Franța care apără Rusia”.

Fosta candidată la președinție din partea RN a apărat în mod repetat anexarea Crimeei de către Rusia. „Acest releu direct al discursului oficial rus, această„ centură de transmisie „eficientă cel puțin pe acest subiect niciodată negat, sunt vizibil apreciate la Moscova”, notează raportul, care ia ca exemplu reacțiile entuziaste ale presei ruse în urma audierii Marinei Le Pen de către comisia de anchetă. Toate comentariile sale despre Crimeea, reiterate în timpul audierii sale de către Comisia de anchetă, reiau mot-à-mot elementele de limbaj oficial ale Moscovei, denunță Constance Le Grip. „Trebuie menționat, totuși, că izbucnirea agresiunii ruse împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022 a marcat o diminuare a poziției pro-ruse luată de RN”, notează raportul.

Documentul reamintește întâlnirea oficială dintre Marine Le Pen și Vladimir Putin din 24 martie 2017, cu mai puțin de patru săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale franceze. Această întâlnire oficială, pe care numai presa rusă o putea acoperi, a fost așteptată cu nerăbdare de doamna Le Pen, care o cerea de câțiva ani „pentru a-și construi „statura internațională „, continuă raportul.

Acesta revine, de asemenea, asupra unui proiect de alianță, numit „AltIntern” propus de oligarhul rus Konstantin Malofeev., un vis „de apropiere între extremele dreapte europeane care împărtășesc aceeași viziune asupra unei Europe conservatoare, creștine și libere de birocrația de la Bruxelles „. După cum a dezvăluit emisiunea de anchete a postului de televiziune France2 „Complément d’enquête”, proiectul „AltIntern” a integrat pe deplin RN (partidul lui Le Pen) în perimetrul său”, subliniază raportul.

„Fapte concrete în sprijinul Rusiei”

Raportul menționează două tipuri de sprijin RN pentru Rusia lui Vladimir Putin: călătorii și voturi în Parlamentul European. Marine Le Pen „a vizitat Moscova de cel puțin patru ori: în 2013, 2014, 2015 și 2017”, notează raportul. Numeroase călătorii au fost efectuate și de eurodeputații RN, cum ar fi vizita unei delegații conduse de Thierry Mariani în Crimeea sau în timpul unui referendum constituțional în Rusia. Deși votul a fost afectat de fraudă, potrivit mai multor observatori, „niciunul dintre membrii delegației deputaților RN nu a constatat nici o încălcare a normelor electorale”, spune raportul.

„O altă formă de sprijin explicit pentru regimul rus a fost aceea că deputații care sunt membri ai RN să voteze sistematic în conformitate cu interesele regimului rus.”

« Nimeni nu pleca de la Moscova cu mâinile goale »

„Din martie 2019 până în februarie 2022, RN nu a votat nici macar un singur text critic pentru Rusia”, se arată în raport. După începutul invaziei ruse a Ucrainei, RN a adoptat patru rezoluții împotriva Rusiei, « în timp ce continuă să se abțină sau să voteze împotriva multor altora ».

Raportul continuă să își pună întrebări cu privire la potențialele contrapartide obținute de RN în schimbul acestui sprijin activ acordat Rusiei. „Nimeni nu știa că unii politicieni francezi dintr-o parte a spectrului politic au venit la Moscova și nu au plecat cu mâinile goale”, a declarat la LCI Jean-Maurice Ripert, fostul ambasador francez în Rusia între 2013 și 2017. El a spus în fața Comisiei de anchetă că este o „judecată personală” bazată pe „impresiile” sale, dar a susținut că observațiile sale vizau  „reprezentanții fostului Front Național (azi RN)”.

Chestiunea „împrumutului rus”

Paradoxal este că această Comisie de anchetă a fost cerută chiar de RN. În introducerea raportului se afirmă că „Inițiativa RN de a crea comisia își propune să justifice emiterea împrumutului rus acordat Frontului Național în 2014 și, în același timp, cea a naturii legăturilor ascunse ale multor oficiali aleși și lideri ai partidului cu regimul rus”.

Raportul notează că un fost micro-partid al lui Jean-Marie Le Pen, Cotelec, a primit un împrumut  2 milioane de euro în 2014 de la o instituție cipriotă, Vernonsia Holdings Ltd. Potrivit Mediapart, această finanțare ar fi fost făcută din fonduri rusești prin intermediul unui fost agent de servicii secrete sovietice care conducea banca de stat rusă VEB Capital, „brațul financiar al Kremlinului „.

În același an, Frontul Național a luat un împrumut de 9,4 milioane de euro de la o bancă rusă.

După câteva „încurcături ciudate”, acest împrumut ajunge în mâinile lui Aviazapchast, al cărui acționar unic este Valery Zakharenkov, „un oligarh rus cunoscut a fi aproapiat de Kremlin”, continuă raportul. RN a negociat apoi cu noul său creditor „un nou contract de împrumut”.

Rusul a făcut mai multe concesii, potrivit raportului: „El renunță să recupereze întreaga sumă deodată, dar face acest lucru și pentru a încasa amenzile prevăzute pentru o posibilă nerambursare a împrumutului. Mai presus de toate, Aviazapchast a acceptat o reprogramare a împrumutului”, detaliază documentul.

„Toate aceste circumstanțe ne determină să punem la îndoială motivele care au dus la acordarea acestor împrumuturi, în timp ce RN, așa cum s-a descris mai sus, a înmulțit semnele de susținere și apropiere de puterea rusă.”

Marine Le Pen şi-a ieşit din sărite

Marine Le Pen a răspuns în timpul audierii sale de către comisia de anchetă, denunțând o „campanie de compromitere”, pe care o atribuie președintelui Republicii. „Repet pentru a optsprezecea oară că singura legătură dintre Adunarea Națională și Rusia este un împrumut semnat în 2014, pe care le rambursăm în fiecare lună și pe care îl vom încheia până în 2028.”

Referitor la scurgerea raportului către Mediapart, Marine Le Pen  a reacționat violent afirmand că raportul parlamentar al Comisiei de anchetă pentru interferențe externe, este „necinstit și complet politizat”.