Perspectiva pentru ratingurile suverane din Europa emergentă în 2017 este stabilă dar există patru perspective negative şi nicio perspectivă pozitivă, ceea ce subliniază riscurile la adresa solvabilităţii, avertizează Fitch. 

Pentru Europa emergentă în ansamblu, Fitch estimează o accelerare a creşterii PIB la 2,7% în 2017, de la 1,9% în 2016. În Europa Centrală şi de Est (CEE), avansul va fi sprijinit de majorarea absorbţiei fondurilor europene, politica monetară relaxată, extinderea creditării, creşterea numărului de angajaţi şi a salariilor. 

Rusia va reveni pe creştere în 2017, deşi ritmul va fi atenuat, de doar 1%, ceea ce reflectă măsurile de consolidare fiscală şi înăsprirea politicii monetare, estimează Fitch. 

Pe fondul majorării preţurilor materiilor prime, agenţia se aşteaptă la creşterea inflaţiei în toate statele din CEE, anul viitor. 
Majorarea cheltuielilor va provoca o deteriorare a poziţiilor fiscale în 2017 deşi multe ţări se bazează pe îmbunătăţirea colectării veniturilor din taxe. 

Evoluţiile politice, în Europa emergentă şi pe plan extern, ar putea genera incertitudini şi ar putea afecta performanţa economică. Ostilitatea faţă de unele politic ale UE, în special în domeniul migraţiei, şi ascensiunea populismului în unele state din CEE creează tensiuni cu alte state din UE, avertizează Fitch. 

Perspectiva ratingurilor suverane pentru majoritatea celor 21 de state din Europa emergentă este stabilă dar există patru ţări cu perspectivă negativă (Azerbaidjan, Croaţia, Macedonia şi Turcia) şi nicio ţară cu perspectivă pozitivă. 

Ratingurile statelor din regiune pot fi afectate de populismul politic, care poate submina credibilitatea politicii economice şi a comerţului, se arată în raportul Fitch.

FMI: Creştere solidă în Europa emergentă

Ritmul de creştere al economiei rămâne solid în majoritatea statelor din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est (CESEE), şomajul a scăzut la nivelul de dinaintea crizei, salariile reale înregistrează expansiuni solide, creditarea creşte din nou, iar presiunile inflaţioniste sunt încă scăzute, se arată în Raportul economic de toamnă pentru CESEE, publicat miercuri de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Totuşi, din cauza creşterii atenuate a productivităţii şi a evoluţiilor demografice nefavorabile, aceste state ar putea să nu reuşească să menţină un ritm solid de creştere fără o amplificare a dezechilibrelor externe. În statele din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, PIB-ul ar urma să înregistreze un avans de 1,3% în 2016 şi de 2,1% în 2017, datele reflectând în principal îmbunătăţirea perspectivei în CIS (Comunitatea Statelor Independente), estimează FMI. 

Instituţia se aşteaptă ca multe state din regiune să adopte politici fiscale neutre sau expansioniste, în timp ce deficitele fiscale structurale vor rămâne ridicate. În perioada 2016-2017, deficitele fiscale structurale ar urma să se deterioreze faţă de 2015 (de exemplu în Cehia, Ungaria, Polonia, România, Turcia). Deteriorarea în aceste economii reflectă o combinaţie între derapajele fiscale şi reducerile de taxe. De exemplu, în România, un pachet de reduceri de taxe şi majorarea cheltuielilor, inclusiv o majorare ad-hoc a salariilor, este aşteptată să inverseze tendinţa de consolidare înregistrată în ultimii ani. Deficitele fiscale structurale ar urma să rămână ridicate (2-3% din PIB) în multe state din CESEE. 

FMI recomandă statelor din regiune să adopte măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante (NPL), în scopul redresării creditării şi a creşterii investiţiilor. Unele state, printre care Kosovo, Ungaria, România, şi Slovenia, au obţinut progrese importante în reducerea împrumuturilor neperformante iar altele, cum ar fi Albania şi Serbia, au adopta planuri cuprinzătoare care încep să-şi arate roadele. 

AGERPRES