'Un funcţionar al APIA central nu a transmis la Bruxelles cererea noastră de a face export în afara UE, deci să scăpăm de surplusul de zahăr, el a transmis că fabricile de zahăr nu au cotă, ceea ce este o mare prostie. Fabricile de zahăr din România nu au dreptul să facă export din tranşa a II-a. Acest lucru va crea probleme de depozitare a acestui zahăr, unde punem producţia viitoare şi, bineînţeles, o producţie nevalorificată înseamnă un blocaj financiar pentru fabrici. Deci industria zahărului se află într-o perioadă de groază, pentru că nu ştie ce va produce în 2015-2016. Nu ştie efectiv, nu avem cotă, nu avem dreptul de a face export şi avem nişte cantităţi uriaşe de zahăr. Noi suntem într-o situaţie limită în care fabricile din Oradea şi Luduş, dar şi celelalte, nu vor produce sfeclă şi zahăr în acest an, pentru că nu au cui să vândă acest zahăr ', a spus Ioan Armenean, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că numai Fabrica de Zahăr din Luduş are în depozite 35.000 de tone de zahăr, din care, dacă nu îşi reprimeşte cota de zahăr de 33.391 de tone – care i-a fost diminuată cu 7.000 de tone de către Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu va putea vinde mai mult de 4.000 de tone, întrucât de export în afara Uniunii Europene nici nu poate fi vorba în situaţia de faţă.

'Din 4.000 de tone cum poate trăi o fabrică un an de zile dacă nu ai ce face cu producţia cealaltă? Deşi ni s-a promis că la Bruxelles vom merge, vom face un lobby să primim şi din tranşa a doua, a trecut o lună şi ceva şi Ministerul Agriculturii nu a luat nicio măsură de a merge şi a arăta la Bruxelles că acel funcţionar nu şi-a făcut datoria şi au pierdut nişte fabrici', a mai spus Ioan Armenean. AGERPRES