Eurobank, care a înregistrat anul trecut pierderi de 1,15 miliarde de euro, din cauza provizioanelor pentru creditele neperformante, a devenit prima bancă elenă deţinută de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) care revine sub controlul investitorilor privaţi, după majorarea cu succes a capitalului, în valoare de 2,86 miliarde de euro, prin emiterea de noi acţiuni, la un preţ de 0,30 – 0,33 euro pe titlu.

'2014 va fi un an de restructurare, în timpul căruia vom continua să înregistrăm pierderi, dar în acelaşi timp stabilim fundamentele care ne vor duce la o revenire graduală a profitabilităţii în 2015, la o redresare semnificativă în 2016 şi la o creştere completă din 2017', a afirmat Christos Megalou.

Acesta a adăugat că Eurobank se va concentra pe gestionarea portofoliului de credite neperformante şi va spori eforturile de reducere a costurilor operaţionale în Grecia şi peste hotare. De asemenea, se intenţionează vânzarea diviziei de asigurări, Eurolife ERB, şi a participaţiei de 33,9% la Eurobank Properties.

Întrebat cum va reacţiona banca dacă testele de stres derulate de BCE vor arăta că Eurobank are nevoie de capital suplimentar, Christos Megalou a răspuns: 'Sunt sigur că rezultatele testelor de stres din UE vor fi pe deplin gestionabile'.

Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută planul de restructurare al Eurobank Ergasias.

'Planul va permite băncii să devină viabilă pe termen lung fără a afecta nejustificat concurenţa. Grecia s-a angajat la un set cuprinzător de măsuri care acoperă restructurarea activităţilor Eurobank şi politica de creditare a grupului', se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Planul de restructurare al Eurobank se va desfăşura până în 2018 şi are ca obiectiv refocalizarea pe activităţile bancare de bază din Grecia şi revenirea la un profit semnificativ.

Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale luna trecută, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank). AGERPRES