'Referitor la influenţa sancţiunilor (ruseşti) la adresa UE, vedem că efectul lor este destul de limitat. Însă el este repartizat neuniform între ţări şi sectoare. Cel mai tare sunt influenţate ţările care se învecinează cu Rusia, cum sunt republicile baltice, Polonia, precum şi Finlanda. Dintre sectoare, cel mai mare efect l-a resimţit cel agroalimentar: producţia de fructe, legume, lactate', a precizat Dombrovskis, subliniind că UE a venit deja cu un sprijin concret pentru aceste sectoare.

'În orice caz, evaluăm efectul general al acestor sancţiuni ca fiind destul de limitat', a spus comisarul european.

În ceea ce priveşte efectul sancţiunilor europene la adresa Rusiei, acestea, potrivit lui Valdis Dombrovskis, funcţionează şi au repercusiuni asupra economiei ruse. 'Desigur, este vorba nu doar de sancţiunile UE, ci şi de altele, precum şi de influenţa altor factori defavorabili, precum preţurile la petrol. Asistăm la refluxul de capital din Rusia ca urmare a politicii sale imprevizibile. Vedem că economia rusă intră în recesiune. Rubla rusă s-a prăbuşit la aproape jumătate (din valoare)', a constatat Dombrovskis.

UE, precum şi SUA, Canada şi alte ţări, a impus la adresa Rusiei şi activiştilor proruşi cu cetăţenie ucraineană o serie de sancţiuni, iniţial pentru anexarea Crimeii, apoi pentru rolul Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. Rusia neagă implicarea sa în conflictul din Donbas.

SURSA: Agerpres