“Pensiile private ar trebui consolidate, pentru ca ele sa poata compensa aceasta reducere asteptata a standardului de viata a cetatenilor Romaniei „, a spus n Matti Leppala, reprezemtant PensionsEurope, la FIAR 2018, eveniment organizat de Xprimm.

La rândul său, Radu Crăciun, noul președinte al Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) a venit cu o prezentarea care arată că pensia privată și pensia de stat au fost gândite pentru a fi complementare și că evoluțșia demografică în scădere este un argument solid pentru a sprijini sistemul de pensii private.

Declarațiile au avut loc în contextul în care autoritățile discută reducere drastică a contribuțieii la pilonul II, de pensii private și reformarea sistemului în sensul sprijinirii pilonul I, de stat.

Mai jos, cele mai importante puncte susținute de Crăciun:

 

-Cei trei piloni de pensii (Banca Mondială) au fost gândiți să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat (PAYG), sistemele

complementare (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării

 

 -Sistemele publice sunt sub o mare presiune în toată lumea: în perioada 1995-2017, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia, etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.), Sursa: Banca Mondială

 

 -Se estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi cca. 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente, Sursa: Expert Forum (2015)

 

Pilonul II din România: „Fondurile de pensii cu cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele)” într-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017, conform unui studiu realizat de Better Finance, Federația Europeană a Consumatorilor de Produse Financiare („Pension Savings. The Real Return”, 2017).

Pilonul II din România ocupă de 3 ani consecutiv această primă poziție în raportul BetterFinance. „Pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea sa din 2008. Se poate spune că Pilonul II se bucură de o bună reputație în Romania”, potrivit unui studiu realizat de BERD la cererea ASF („Review of the Romanian Private Pension System for the Financial Supervisory Authority”, 2015)

Pe locul 2 din 38 de state analizate în termeni de randamente reale (ajustate cu inflația) în perioada 2008-2016, conform OECD („Pension Markets in Focus”, 2017)

Populația tinde să își subestimeze nevoile reale de economisire

Studiu APAPR: circa 75% dintre români (adulți, mediul urban, utilizatori de Internet) își doresc să obtină o pensie de peste 500 de euro la vârsta retragerii, dar în prezent, doar mai puțin de

2% dintre pensionari se bucură de un asemenea nivel al pensiei. Doar PAYG nu poate compensa!

38% dintre români nu economisesc absolut deloc pentru pensie, iar pentru incă 39% puținele economii vizează cu totul alte aspecte și nu suplimentarea pensiei.

 

În aceste condiții, Pilonul II obligatoriu este singură sursă suplimentară de economisire pentru un procent covârșitor al populației active din România – iar pentru românii cu venituri mici,

Pilonul II este singură sursă suplimentară de economisire.

 

Povestea de succes a Pilonului II reclamă prezervarea lui în mecanismul actual de funcționare.

Este necesară întoarcerea la graficul inițial de contribuție având în vedere impactul negativ pe care modificarile legislative intempestive le au deja asupra sumelor strânse de români în conturile de pensii.

Pentru completarea ultimei verigi lipsă a sistemului, este necesară dezbaterea în Parlament și votarea legii plății pensiilor.