„În acest moment, dorinţa, rugămintea mea către fermieri, către lucrătorii din APIA şi Direcţiile Agricole, toţi cei care sunt în dispozitiv, primarii din ţară să nu lase în afara posibilităţii de a depune cereri pe nici un fermier, indiferent cât de mare sau de mic este, pentru că pe data de 15 mai se încheie procesul de depunere a cererilor. Eu am folosit câteva cuvinte pentru a da expresivitate şi a da forţa necesară pentru această etapă, că voi închide obloanele la APIA, ba mai mult decât atât am spus şi o spun: şi uşile trebuie sudate. De ce? Pentru că 15 mai defineşte tot procesul de acordare a subvenţiilor. Acordarea subvenţiilor în România ţine de interesul major al ţării şi nu vin pur şi simplu aceste subvenţii. Ele vin printr-un sistem bine organizat, bine condus cu efort urmărit zilnic, controlat şi gestionat, în aşa fel încât orice eroare să fie scoasă din calcul la timpul potrivit şi astfel obiectivul să fie îndeplinit. Dacă pe 15 mai reuşim să depunem şi trebuie să depunem aceste cereri, putem celelalte etape să le gestionăm cum trebuie în aşa fel încât acordarea la timp a subvenţiilor să fie un obiectiv realizat”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

El a adăugat că banii pentru subvenţii se dau din bugetul de stat, apoi se recuperează de la Uniunea Europeană, iar aducerea banilor de la UE cât mai repede cu putinţă este un interes statal.

„Aceşti bani aduşi în visteria ţării în primele două luni ale anului produc alţi bani necesari ţării româneşti. Acesta este obiectivul guvernamental, acesta este modul de lucru, aceasta este regula pe care am impus-o în realizarea acestui obiectiv”, a punctat Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, pe primele două luni ale acestui ani banii intraţi în visteria ţării din decontările de la Bruxelles pe acest sector au fost în sumă 1,84 miliarde de euro.

”Vreau să vă rog încă o dată să daţi importanţă deosebită acestei acţiuni care se desfăşoară în România, şi care nu este de loc uşoară pentru că, pe de o parte, numărul este destul de mare, se apropie de un milion de cereri, iar pe de altă parte complexitatea cererilor este deosebită. Am spus-o şi o repet, începând cu ministrul Agriculturii până la ultimul funcţionar suntem în sprijinul fermierului. Suntem în sprijinul celui care depune un program pentru a face investiţii, iar Ministerul Agriculturii nu este căutător de greşeli, ci de soluţii. Cer tuturor celor prezenţi aici să înţeleagă că o asemenea atitudine nu numai că este necesară, dar este şi obligatorie, iar în ceea ce mă priveşte, fermierul fie că este crescător de animale, fie că este cultivator de cereale trebuie ajutat şi sprijinit şi acest lucru dorim să-l facem”, a concluzionat ministrul Daea.

Agerpres