Cristian T. avea asigurare Casco. Într-o zi a intrat cu maşina într-un copac de pe marginea şoselei pe care circula. Accident, avarii, au venit poliţiştii şi au făcut constatare. El a mers apoi la compania de asigurare să ceară despăgubiri. De acolo i s-a spus însă că trebuie să se întoarcă la locul accidentului, să fotografieze copacul, să aducă poza şi abia după aceea va putea să primească suma reprezentând dauna.
Astfel de situaţii nu sunt singulare. De multe ori clienţii, când vin la firma de asigurare să-şi ceară drepturile, se trezesc puşi pe drumuri şi din acel moment începe o alergătură care le taie cheful de despăgubire. Au fost situaţii când asiguratul a sunat la companie să anunţe că a avut accident şi primul lucru care i s-a spus a fost că trebuie să se prezinte la biroul antifraudă din cadrul companiei, ca să fie verificat dacă nu cumva minte. Companiile de brokeraj au mari dificultăţi în a găsi produse satisfăcătoare pentru clienţi.
„Clienţii ne spun că asigurătorii promit, iau prima de asigurare, dar când trebuie să achite despăgubirea nu îşi mai onorează obligaţiile“, a declarat Cristian Fugaciu, CEO la societatea de brokeraj Marsh România. Totodată, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), semnalează că firmele din acest domeniu folosesc „o terminologie abracadabrantă, de tip meandrele concretului şi sinergia faptelor“, astfel că omul de rând abia dacă înţelege ce scrie în contractele pe care le semnează. Potrivit unui sondaj efectuat de ANPCPPS, „93% dintre cei care cumpără RCA habar nu au la ce foloseşte această poliţă“, a afirmat Mierlea. El a mai povestit că Asociaţia a primit telefoane de la cetăţeni care întrebau dacă pentru a încheia un contract de pensie facultativă trebuie să ai o facultate absolvită. O altă problemă o reprezintă infrastructura autorităţii din domeniu. „Azi, dacă vrem să facem o reclamaţie la un asigurător, este foarte complicat să ştim unde să ne adresăm, pentru că ASF nu are sucursale peste tot“, a menţionat Sorin Mierlea.
Negriţoiu: „O piaţă de procesomani“
Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a arătat că piaţa asigurărilor din România traversează „o criză structurală“, că suferă de „distorsiuni structurale“, şi a cerut mai multă responsabilitate de la asigurători, precizând că vorbim de „o piaţă potenţială de 10-15 milioane de consumatori, ceea ce înseamnă enorm“. La o întrunire cu reprezentanţii companiilor de asigurări, şeful Autorităţii s-a adresat direct acestora.
„Este o piaţă de sancţiomani, de procesomani. În fiecare zi primesc de la dumneavoastră plângeri, contestaţii“, a spus Negriţoiu. „Nu mai încercaţi pe alte căi, nu mai încercaţi prin presiune, pentru că nu vom avea rezultate! Trebuie să schimbăm ceva în această relaţie. Nu se poate ca unul sancţionat într-o piaţă, cu o anumită reputaţie pe o piaţă europeană, să vină să îmi ceară mie să îi pun la dispoziţie corespondenţa cu autoritatea acelei ţări“, a exemplificat preşedintele ASF.
Drumul sesizării de la depunere la rezolvare
Clienţii companiilor de asigurare nemulţumiţi de serviciile acestora pot depune sesizări atât online, pe site-ul ASF, cât şi la registratura instituţiei. În general, petenţii se plâng de plata parţială sau neplata despăgubirilor, de nerespectarea condiţiilor contractuale ori cer recalcularea valorii despăgubirilor. „Aspectele sesizate sunt analizate de către direcţia de specialitate – Sectorul Asigurări-Reasigurări. ASF solicită societăţilor de asigurări informaţii referitoare la speţe, care la rândul lor, transmit Autorităţii de Supraveghere Financiară note de fundamentare şi documente justificative“, au declarat pentru Capital reprezentanţii Autorităţii. „În situaţia în care o anumită practică a societăţii generatoare de nemulţumiri este repetitivă, ASF iniţiază controlul şi analiza prevăzută de lege şi, în măsura în care practica respectivă se dovedeşte greşită sau abuzivă, ASF ia măsurile de corectare, inclusiv de sancţionare a conducerii, mergând până la retragerea autorizaţiei de a practica anumite tipuri de asigurări“, au mai spus aceştia. Asiguraţii (beneficiarii, păgubiţii) pot să formuleze petiţii în legătură cu orice situaţie litigioasă intervenită între aceştia şi companiile de asigurari şi/sau intermediarii în asigurări, în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de asigurare. „Atunci când petiţia se dovedeşte îndreptăţită, ASF se implică în limitele prevăzute de lege, pentru a sprijini rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului“, au precizat oficialii instituţiei.
Termenul de soluţionare: maxim 45 de zile
-
-
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi, iar ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
În Dubai se deschide un nou, dar deja celebru, hotel plutitor ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...