Verificările celor 100 de mii de tranzacții din 480 de conturi au scos la iveală afaceri și surse dubioase de venituri. Inspectorii ANAF au descoperit că toți cei zece bogați au făcut bani din surse ascunse, și au „uitat“ să îi declare. Pentru 5,5 milioane de euro bani apăruți din neant, Agenția Națională pentru Administrare Fiscală a făcut mai multe plângeri penale. Spețele acestora sunt însă diferite și confidențiale, spun oficialii ANAF, la fel ca și identitatea celor 10 verificați. Surse din Agenția Națională pentru Administrare Fiscală au declarat pentru Capital că printre cei controlați se află și milionari cu probleme penale, care sunt în vizorul DNA pentru diferite fapte de corupție.
Justiția va trebui să răspundă la o întrebare cheie: De unde au venit milioanele de euro în 2011 în conturile celor 10 bogați români verificați de Fisc. Impozitele s-au plătit cu forța, după ce Fiscul a trimis, în urmă cu o lună și jumătate decizii de impunere pentru plata impozitului pe venit plus penalități. În total, impozitul datorat pentru banii „picați din cer“ este de 1,4 milioane de euro. Surse din ANAF au declarat pentru Capital că mare parte din sumă a fost deja achitată, în termenul legal de 30 de zile de către cei prinși pe picior greșit. Dacă banii nu sunt plătiți, atunci urmează o etapă mai amplă de executare silită a conturilor și bunurilor bogaților evazioniști.

Milionari penali printre cei verificaţi

Însă n-au scăpat de toate obligațiile către bugetul de stat. Urmează să primească decizii de impunere, săptămâna viitoare, și pentru alți 14 milioane de euro pe care i-au produs în 2011 și nu i-au declarat. În cazul acestei sume, s-a descoperit care este sursa.  Calculul penalităților este încă în lucru. Cert este însă că impozitul pe venit e de 2,2 milioane de euro, sumă care ar putea fi dublată de penalitățile de întârziere. Verificările celor 10 au început în 2013, spun inspectorii ANAF. Au fost verificate peste 100 de mii de tranzacții din peste 480 de conturi pe care cei zece le dețin prin intermediul a diferite firme pe care le controlează. Mai exact, milionarii primeau sume importante de bani prin intermediul a 120 de societăți comerciale. Primăriile și băncile au fost complicii Fiscului. Informațiile privind conturile bancare și tranzacțiile făcute prin aceste conturi au fost furnizate de instituțiile de credit. În ceea ce privește averea, respectiv casele, vilele, terenurile și mașinile deținute de milionari, autoritățile locale au trimis toate informațiile pe care le aveau. Nu la fel de cooperanți au fost și cei verificați. Aceștia au fost zgârciți cu detaliile privind tranzacțiile cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, operațiunile cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii.Pe listă sunt 336 de persoane cu averi de peste 20 de milioane de euro. Din primele verificări finalizate anul trecut,  a ieșit la iveală o diferență semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.
Aceste controale nu au fost o noutate pentru cei vizați. În 2013 au primit scrisori de la ANAF în care erau avertizați că dacă nu își declară toate veniturile vor fi controlați. În martie 2014, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală a anunțat că din verificarea a 26 de bogați, 11 cazuri vor fi supuse inspecției fiscale. Iar diferența de venit nedeclarat ar fi de 30 de milioane de euro. 


PROFILUL MILIONARULUI CONTROLAT DE FISC

Persoanele  cu venituri mari, de peste 20 de milioane de euro, care prezintă risc fiscal ridicat, cum ar fi asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.