Sărbătoarea Paștelui este, ca în fiecare an, un bun prilej pentru noi toți să mâncâm după voia inimii și să degustam câteva licori minunate alături de cei dragi. Pentru mesele din familie sau pentru petrecerile cu prietenii n-ar trebui să lipsească nimănui câteva sticle de vin bun din casă. Fie că vreți să faceți un cadou, fie că le veți bea cu ai voștri ar fi bine să pregătiți o “rezervă specială” în cămară. Un vin bun o să vă încălzească pe dinăuntru și o să contribuie din plin la atmosfera de sărbătoare mai ales dacă este împărțit cu cei dragi.

1. Un vin roșu. Dacă vă plac vinurile demiseci, aromate și prietenoase vă recomand un Carmenere de Chile de la Cono Sur, cu gust intens de fructe roșii coapte și postgust ușor condimentat sau un Zinfandel din California, foarte fructat și el însă mult mai domol și mai catifelat. Dacă le preferați pe cele mai seci, cu buchet elaborat și arome ceva mai sofisticate vă invit să încercați un Malbec din Argentina , un cupaj de struguri italienești din Sicilia sau, de pe meleagurile noastre, un cupaj clasic de Fetească și Cabernet din Dealu Mare. Sunt câteva propuneri distincte, cu personalități diferite, însă au toate un numitor comun: se potrivesc de minune cu friptura de miel.

2. Un vin rose. Pentru petrecerile ceva mai relaxate, puteți să luați în calcul și câteva roseuri care se potrivesc mai bine zilelor însorite de primăvară de care sper să avem parte și în vacanța aceasta. De “cursă lungă” poate fi Făurarul de la Davino sau un rose proaspăt de Drăgășani. Ceva mai elaborate sunt vinurile de Provence sau roseurile Italienești.

3. Un vin alb. Nici vinurile albe nu sunt de neglijat mai ales pentru mesele în aer liber cu un meniu ceva mai relaxat. Vă recomand câteva mai aromate, demiseci: un Chardonnay din Australia, un Blanc de L’Observatoire din Liban sau Gewurtztraminer din Chile.

4. O tărie la început. La noi la români se spune că orice masă mare trebuie să înceapă cu o tărie. Că o fi o țuică sau un single malt mai simandicos, vorba aceasta are un sâmbure de adevăr. O licoare tare, ușor afumată, are darul să-ți mai deschidă apetitul și să încălzească conversația. Orice român are o țuică prin casă, dar dacă vreți să gustați ceva mai special încercați-o pe cea de la Zetea sau pe cele învechite în butoi de la Bucium. Cei de la Murfatlar au relansat de curând un brandy care a făcut carieră pe vremuri. Se numește Mamaia și este un aperitiv interesant, făcut din struguri Pinot și Cabernet Sauvignon. Cei care preferă licorile de import pot să aleagă un single malt ceva mai afumat, cum este Laphroaig sau un Balvenie, ceva mai aromat și mai dulceag. Pentru romuri m-aș opri fie la un jamaican autentic, cum este Appleton sau un cubanez clasic, cum este, de pildă, Matusalem

5. Și un digestiv la sfârșit. După mesele copioase de Paște vă recomand să vă delectați cu o licoare digestivă. Fie că este vorba de un bitter autentic (UnderbergBrancamenta sau Cynar), de un lichior aromat băut simplu sau cu gheață și lămâie (AmarettoZedda Piras sau Limoncello). Cei care preferă esențele tari pot alege un brandy, un coniac sau un armagnac.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.