Un proiect de lege aprobat deja de Guvern şi aflat pe masa Senatorilor impune anumite plafoane zilnice în ceea ce priveşte tranzacţiile cu numerar între firme, dar şi între persoane fizice. Legea ar fi trebuit să fie supusă votului încă din luna iunie, însă acest eveniment a fost amânat. Totuşi, sunt şanse reale ca proiectul să devină lege până la finele acestui an. Dacă el va trece de Parlament în actuala formă, instrumentele electronice de tipul cardului vor fi tot mai des utilizate.

Ce spune proiectul de lege. Plăţi limitate la 5.000 de lei pe zi

Potrivit proiectului de lege aflat pe masa senatorilor, firmele din România vor putea face plăţi sau încasa bani către şi de la alte firme în limita a 5.000 de lei pe zi, faţă de 10.000 de lei, cât este în prezent. Mai mult, sunt impuse plafoane şi în ceea ce priveşte plăţile efectuate de persoane fizice către companii. Astfel, în cazul plăţilor primite de la persoane fizice drept contravaloare pentru împrumuturi sau alte tipuri de finanţări limita este stabilită la 5.000 de lei pe zi, iar în cazul plăţilor aferente unor livrări de bunuri ori servicii, plafonul urcă la 10.000 de lei pe zi. Firmele pot încasa sume ce depăşesc valorile prevăzute de noua lege, însă tot ce este peste plafonul stabilit se va plăti sau se va încasa prin intermediul instrumentelor electronice. Există o singură excepţie majoră în ceea ce priveşte relaţia dintre firme şi persoanele fizice. Legea nu se aplică plăţilor în rate, în condiţiile în care între persoana fizică plătitoarea şi firma încasatoare există un contract de vânzare de bunuri ori prestare de servicii care presupune plata în rate.

Excepţii de la noile prevederi

Legea prevede şi câteva situaţii care fac excepţie de la prevederile privind plafonarea tranzacţiilor cu numerar. Astfel, se pot face plăţi în numerar mai mari decât cele prevăzute de lege în situaţia în care este vorba despre depuneri sau retrageri în şi din conturi bancare, despre cheltuieli privind deplasările în interes de serviciu sau despre plata unor impozite şi taxe datorate statului.  

Ce avantaje are un card de firmă

În condiţiile prevăzute de noua lege, deţinerea unui card va deveni aproape obligatorie. Totuşi, este bine de ştiut că tranzacţiile electronice au oricum avantajele lor pentru firme, mai ales atunci când vorbim despre carduri dedicate aşa cum este şi cardul de firmă Visa Business Debit, aflat în portofoliul celor mai importante bănci din România. În primul rând, majoritatea băncilor care au în portofoliu carduri de firmă au înţelegeri cu principalii furnizori de utilităţi din România. De la telefonie şi internet, până la electricitate şi gaze, plata utilităţilor este necomisionată. De acelaşi tratament beneficiază şi plăţile directe către comercianţi şi ceilalţi furnizori. Plăţile directe către furnizorii firmei simplifică funcţionarea zilnică a afacerii şi, în plus, conferă un plus de credibilitate. Din ce în ce mai mulţi furnizori acceptă plata cu cardul având în vedere că primesc pe loc dovada tranzacţiei, un avantaj important în condiţiile în care incidentele de plată prin canale clasice sunt din ce în ce mai prezente. Un alt avantaj al cardurilor business, faţă de cele personale, este că permit ataşarea unor aşa numite subconturi de card care pot fi gestionate de angajaţi ai firmei. În acest fel, nu mai este necesară prezenţa patronului sau a managerului pentru situaţiile de zi cu zi din viaţa afacerii. Evident, managerul are controlul total asupra acestor subconturi având posibilitatea de a fixa limite de plată pentru fiecare angajat căruia îi oferă accesul. De exemplu, managerul ori antrprenorul care deţine firma poate solicita băncii să fixeze un plafon pentru alimentarea cu combustibil a automobilelor societăţii. În acest fel, anagjaţii cu acces la contul de card nu pot utiliza o sumă mai mare decât cea stabilită de manager.