Potrivit unui comunicat al Băncii Transilvania, tranzacţiile garantate prin acest program beneficiază de sprijinul Uniunii Europene prin programul Iniţiativa pentru IMM, finanţat de Uniunea Europeană prin FEDR şi Horizon 2020 şi de către Fondul European de Investiţii şi Banca Europeană de Investiţii. 

BT facilitează şi prin acest parteneriat accesul IMM-urilor la împrumuturi în condiţii avantajoase, încurajând investiţiile, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea iniţiativei private în ţara noastră. 

Creditele vor fi acordate atât în lei, cât şi în euro, iar garanţia pe care un IMM o primeşte este de 60% din valoarea împrumutului. Susţinerea industriilor creative ocupă un loc important în acest program. 

Banca Transilvania a acordat până acum IMM-urilor, prin parteneriatele derulate cu Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii, 5.500 de credite, în valoare totală de 255 milioane de euro. 

Cinci bănci din România au semnat miercuri acorduri de garantare pentru implementarea Iniţiativei pentru IMM-uri în România, prin care se oferă finanţări noi pentru întreprinderi din toate regiunile ţării, iar suma disponibilă este de 540 de milioane de euro. 

Iniţiativa pentru IMM este o colaborare între Grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii), Guvernul României şi Comisia Europeană. Cele cinci bănci participante care au semnat acorduri până în acest moment sunt: Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comercială Română, Banca Transilvania şi BancPost. 

Acordurile cu cele cinci bănci urmăresc să faciliteze accesul la finanţare pentru IMM-uri româneşti, oferindu-se o garanţie care acoperă 60% din fiecare credit şi dobândă redusă. Se estimează că se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM-uri. 

România contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, împreună cu resurse ale BEI şi ale programului Orizont 2020. 

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România, în funcţie de active. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. BT are peste 7.300 de angajaţi, aproape 550 de sedii şi 2,2 milioane de clienţi. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC – Banca Mondială.

AGERPRES