BERD subliniază că şi după această tranzacţie rămâne un acţionar important la Banca Transilvania, cu un pachet de 8,6% din acţiunile BT. 

"Suntem foarte mulţumiţi de parteneriatul nostru de durată cu Banca Transilvania precum şi de realizările băncii din ultimii ani. BERD rămâne încrezător în perspectivele viitoare ale Banca Transilvania şi vom continua să sprijinim strategia de creştere pe termen lung a băncii", a declarat directorul BERD pentru băncile din UE, Lucyna Stanczak-Wuczynska. 

BERD a achiziţionat o participaţie de 15% din acţiunile Băncii Transilvania în anul 2001 pentru a întări baza de capital şi a sprijini expansiunea activităţilor şi a portofoliului de credite al băncii. Între timp, Banca Transilvania a devenit a treia mare bancă din România. 

BERD, deţinută de 65 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit peste 7,3 miliarde de euro în peste 384 de proiecte din România şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare. Operaţiunile BERD din România sunt conduse de Matteo Patrone. 

Banca Transilvania a înregistrat un profit net de peste 656,9 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 109% comparativ cu perioada similară a anului precedent, reiese din datele neauditate transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de grup, profitul a scăzut cu 69,4%, la 697,9 milioane de lei. 

"Veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania au ajuns la 2.125,4 milioane lei, iar profitul net, la 657 milioane lei. La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operaţionale au ajuns la 2.240,4 milioane lei, iar profitul net la 698 milioane lei. Activele băncii sunt de 48,14 miliarde lei, creditele nete însumează 26,4 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienţi – 39 miliarde lei", se arată comunicatul BT. 

Conform sursei citate, Banca Transilvania a acordat clienţilor IMM peste 13.000 credite noi în primele 9 luni ale anului. 

"În perioada ianuarie – septembrie, la nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanţului, creditele BT au crescut cu 6,3%, balansat pe toate liniile de afaceri – ceea ce corespunde unei creşteri de 8,2% a bilanţului organic al Băncii Transilvania, excluzând portofoliul preluat de la Volksbank. Clienţii proveniţi de la Volksbank România au optat pentru aproape 70.000 de produse BT. Raportul credite/depozite este de 72% la sfârşitul primelor 9 luni ale anului 2016. Banca Transilvania are, la 30 septembrie 2016, un portofoliu de 2,74 milioane carduri, care a generat tranzacţii cu aproape 25% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor cu carduri este de aproape 20%", informează comunicatul citat. 

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 5,55% din totalul portofoliului de credite al BT, faţă de 9,75% la sfârşitul anului 2015. 

Grupul Financiar Banca Transilvania are următoarele domenii de activitate: bancar (desfăşurat de către Banca Transilvania S.A.), leasing şi credite de consum (desfăşurate în special de BT Leasing Transilvania IFN S.A., BT Operational Leasing S.A., BT Direct IFN S.A. şi BT Leasing MD S.R.L.), managementul activelor (BT Asset Management S.A.) şi investment banking şi pieţe de capital (BT Capital Partners). 

AGERPRES