Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi-a făcut temele date de şeful guvernului Dacian Cioloş şi a trimis o listă cu principalele cheltuieli din acest an. La capitolul dezvoltarea infrastructurii, prioritatea strategică a Ministerului Transporturilor o reprezintă implementarea proiectului autostrăzii Sibiu - Piteşti în lungime 116 kilometri şi cu o valoare totală aproximativ de 2,075 miliarde de euro.
În acest an, demararea proiectului, respectiv refacerea studiului de fezabilitatea pentru autostrada Piteşti-Sibiu, cel mai aşteptat proiect din România, costă circa 67 milioane de lei. Pe primul loc din punct de vedere al finanţării se află sectorul feroviar. Mai exact, finalizarea lucrărilor de modenizare a căii ferate, între Simeria şi Sighişoara, proiecte care au acumulat întârzieri de câţiva ani, costă aproximativ 542 milioane de lei, bani de la bugetul de stat. Pe locul doi din punct de vedere al investiţiilor se află lucrările autostrăzilor Lugoj-Deva, Sebeş-Turda, Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş, proiecte cu o valoare totală de aproximativ 1,44 miliarde euro. Pentru aceste proiecte, Ministerul Transporturilor, tot de la bugetul de stat, va aloca puţin peste 460 milioane de lei.
Bani pentru autostrada spre Moldova
Fără să ştie când vor demara şi când se vor finaliza proiectele de reabilitare a căii ferate Radna-Gurasada-Simeria şi Braşov-Sighişoara, proiecte estimate la peste 1,7 miliarde de euro, Ministerul Transporturilor va aloca 348 milioane de lei. Și pentru coridorul IX de transport rutier, respectiv autostrada Moldovei, care pleacă din Ploieşti spre Moldova, se vor aloca bani de la bugetul de stat. În perioada ianuarie-octombrie, Ministerul Transporturilor va aloca circa 182 milioane de lei, bani din visteria proprie, pentru autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani- Bacău- Paşcani. Autostrada care traversează Moldova este evaluată la un cost total de 1,575 miliarde euro. Celebra autostradă Comarnic-Braşov are alocate fonduri de 155 milioane de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnice de execuţie, iar proiectul total ar putea costa 1,237 miliarde euro.
Încă 211 mil. lei pentru metroul Bazilescu-Străuleşti
În cazul Metrorex, Ministerul Transporturilor are în vedere organizarea licitaţiei pentru achiziţia de material rulant, înlocuirea căii de rulare, instalaţii pe interstaţii, finalizarea magistralei de metrou M4 şi continuarea lucrărilor la magistrala M5. Finalizarea liniei de metrou Bazilescu-Străuleşti costă puţin peste 211 milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor magistralei Eroilor-Drumul Taberei se vor aloca aproximativ 202 milioane de lei.
Ministerul a început deblocarea proiectelor şi derularea acestora. Am identificat multe blocaje, de natura autorizaţiilor de construire, a avizelor de mediu, a avizelor de relocare utilităţi şi scoatere din circuitul agricol. Ne-am propus simplificarea cadrului legislativ, consolidarea instituţională a companiilor şi un alt mod de abordare a proiectelor de investiţii fără a se mai cădea în păcate. Trebuie definiţi timpi realişti pentru toate fazele.
-
La Dubai se deschide un nou, dar deja celebru, hotel plutitor ...
-
-
Bucureştiul a sărit pragul de un milion de angajaţi, iar ...
-
Brandul american Michael Kors şi-a închis primul magazin ...
-
Bătăi de cap pentru antreprenori: Cifrele BNR și FMI pentru ...
-
-
Magazinele H&M caută angajaţi pentru magazinele din toată ...
-
-
-
Factură umflată la energia verde. Zeci de fabrici scutite de ...
-
-
-
Saxo Bank: Trei motive pentru care obligațiunile de Trezorerie ...
-
-
-
Lumea este sufocată de datorii. Tot PIB-ul Chinei, împrumutat ...
-
“Verde” pentru noul stadion Rapid de 27 de milioane de euro ...
-
Compania din Giurgiu care este unică în Europa. Produsele ...