În campania 2013, circa 182 de fermieri au încercat să obţină subvenţii pentru suprafeţe nelucrate de peste 1.300 de hectare la nivelul întregii ţări.

Condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor directe, conform reglementărilor europene şi naţionale pe care trebuie să le respecte fermierii, sunt:

  • Exploatarea unui teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, cu suprafaţa parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei este de cel puţin 0,1 ha (conform art.7 alin.1 lit..a din O.U.G. nr. 125/2006, cu modificările şi completările ulterioare); în cazul livezilor tradiţionale, suprafaţa minimă eligibilă a parcelelor pentru Pachetele 1şi 2 ale Măsurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidată);
  • Respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, respectiv: Bunele condiții agricole şi de mediu (GAEC), Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR), Cerinţele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu);
  • Respectarea cerinţelor specifice pachetelor de agro-mediu solicitate; pentru măsura 214 – plăţi de agro-mediu este obligatorie ţinerea evidenţei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat şi păstrat pe toată perioada de desfăşurare a angajamentului conform legislaţiei in vigoare), fiind condiţie de eligibilitate.

Începând cu anul 2014 au fost implementate şi se verifică, prin control la faţa locului, respectarea SMR – lor din domeniile Sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor şi Notificarea bolilor:

SMR 9 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Fermierul va ţine evidenţa la zi, în Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, după efectuarea fiecărui tratament;

SMR 10 – Interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal, tireostatic şi beta-agoniste în creşterea animalelor;

SMR 11 – Principii şi cerinţe generale ale legislaţiei alimentare şi proceduri în domeniul siguranţei produselor alimentare;

SMR 12 – Prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST);

SMR 13 – Măsuri de combatere a febrei aftoase;

SMR 14 – Măsuri de combatere a anumitor boli la animale: boala veziculoasă a porcului, variola ovină şi caprină, pesta porcină africană şi pesta porcină clasică;

SMR 15 – Măsuri de combatere şi de eradicare a febrei catarale ovine (boala limbii albastre – bluetongue).

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţa devine neeligibilă.

Verificări în Caraş-Severin

'Neregulile cele mai frecvente cu care ne confruntăm an de an sunt acelea că oamenii nu îşi cunosc cu adevărat amplasamentul parcelei în blocul fizic. Nefiind cadastre, titlurile de proprietate au fost făcute aşa cum au fost făcute, în sensul că au fost date nişte parcele, dar nicidecum în amplasamentele care au existat în familiile respective. Au fost făcute unele măsurători la nivelul consiliilor locale, apoi introduse în Comisia de fond funciar şi aprobate pentru întabulare. Deci, nu îşi cunosc exact amplasamentele şi le rigidizează greşit. Făcând asta, chiar şi o foarte mică porţiune din parcelă se poate suprapune peste alt fermier, însă, automat, sistemul îl scoate şi apare un conflict', a declarat Dumitru Stepanescu, directorul executiv al APIA Caraş-Severin, citat de Agerpres.

Dacă terenul e mic, între un ar şi zece ari, situaţia se poate rezolva amiabil între fermieri, având în vedere că sunt şi acele răzoare între parcele, care pot compensa suprafaţa care se suprapune. În condiţiile în care apare o suprapunere în totalitate, cel în cauză trebuie să vină cu documente care să-i ateste proprietatea, şi anume, extrase de carte funciară în sistemul stereo 70, cu puncte, cu delimitări precise, precum şi faptul că utilizează efectiv terenul, adică îl lucrează. Aceste probleme ar putea fi rezolvate, în mare parte, o dată cu viitoarea Politică Agricolă Comunitară, care va intrara în vigoare în 2015, când se va introduce noţiunea de fermier activ.

'Femierul va putea depune cerere pentru a primi subvenţii din fonduri europene doar dacă face dovada că munceşte terenul, că face afaceri în agricultură, iar veniturile obţinute din activităţile agricole reprezintă 70% din totalul veniturilor fermierului respectiv', a precizat Dumitru Stepanescu, în şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin.

La nivelul judeţului, au fost înregistrate peste 23.000 de cereri, pentru o suprafaţă totală de aproape 200.000 de hectare.