Valoarea globală a tranzacțiilor a atins un nivel record, 2015 conturându-se ca fiind cel mai important an din istoria acestei piețe. Acest rezultat istoric are la bază o serie de mega-tranzacții cu valori foarte mari, dar datele indică o scădere în volum în a doua jumătate a anului.

Până în prezent, tranzacțiile din America de Nord au acoperit peste jumătate din activitatea globală de M&A – după valoarea tranzacțiilor. Pe acest continent, volumul a urcat cu 58% de la an la an, atingând până în acest moment al anului 2.200 miliarde de dolari. Criza financiară a inhibat până acum companiile americane în ceea ce privește realizarea unor tranzacții de mare amploare, însă în acest moment lipsa de acțiune este percepută ca fiind mai riscantă decât decizia de a profita de oportunitățile ce apar.

Condițiile financiare favorabile, precum și excesul de lichiditate ce nu poate fi repatriat fără evitarea unor consecințe fiscale nefavorabile, vin să susțină acest val de mega-fuziuni și achiziții realizate de companiile americane, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și peste hotare, cu precădere în Europa.

Guy Norman, coordonatorul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance, spune: „Asistăm la concretizarea mai multor tranzacții M&A majore, unele dintre ele fiind analizate de ceva timp. Acum că majoritatea companiilor au acumulat rezerve de lichidități, iar condițiile aferente finanțărilor de achiziții sunt favorabile, aceste tranzacții ajung la final. Însă elanul se manifestă mai ales în Statele Unite, fluxul tranzacțiilor din Europa fiind – cu câteva excepții notabile – mai scăzut. Anticipăm ca 2016 să înregistreze nivele la fel de ridicate ale valorilor M&A pe plan global, precum și o activitate intra-regională intensă în Asia. Pe de altă parte, escaladarea tensiunilor politice globale, apropierea alegerilor din Statele Unite, precum și creșterea dobânzilor ar putea avea impact asupra pieței, pe parcursul anului viitor.”

Practica internațională de Corporate a Clifford Chance a fost implicată într-unele dintre cele mai importante tranzacții din 2015, unele dintre ele de importanță strategică, cum ar fi:

  • Asistență acordată de către o echipă multi-jurisdicțională formată din avocați de la Londra, New York și Bruxelles acționarilor ce dețin controlul AB InBev, în legătură cu achiziția SABMiller, inclusiv pe aspecte fiscale, de finanțare a tranzacției și drept comercial – Noiembrie;

 

  • Asistență acordată General Electric pe aspecte de dreptul concurenței în tranzacția prin care grupul american a preluat activele din domeniul energiei ale grupului francez Alstom – Septembrie;

 

  • Asistență acordată Deutsche Telekom în legătură cu preluarea restului de acțiuni pe care nu le deținea – un pachet de 49% – la Slovak Telekom, într-o tranzacție de 900 milioane de Euro – Mai;

 

  • Asistență acordată Deutsche Telekom AG care, alături de Orange S.A, a ajuns la un acord cu operatorul britanic de telecomunicații BT Group plc. în legătură cu vânzarea EE, societatea lor mixtă din Marea Britanie – Februarie.

 

Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea, sintetizează activitatea M&A locală: „Piața din România este în continuare dominată de tranzacții de dimensiuni mici sau medii, însă ultimele luni au adus la final câteva tranzacții strategice care au implicat afaceri antreprenoriale și jucători globali. Aceștia din urmă sunt fie atrași de potențialul pieței locale, fie caută să își stabilească în România un capăt de pod către restul Europei.

Și în acest an, echipa noastră a fost implicată într-o serie de tranzacții locale și trans-naționale care au avut impact atât la nivel local, cât și regional. Un segment foarte dinamic este cel al fondurilor străine de private equity, cu câteva tranzacții importante încheiate în 2015. În continuare, jucătorii de calibru din această industrie sunt absenți din România, însă urmăresc cu atenție evoluția mediului de afaceri local, în așteptarea acelor oportunități ce corespund criteriilor lor investiționale, la nivel de amploare și potențial.

2015 a continuat tendința de consolidare a sectorului financiar-bancar din România, în paralel cu reactivarea pieței imobiliare. Apetitul rămâne ridicat pentru investiții în sectorul medical și farmaceutic, agricultură, tehnologie, media și telecomunicații, petrol și gaze, precum și bunuri de consum”.

Portofoliul echipei Corporate M&A din București include în 2015 tranzacții precum:

 

  • Asistență acordată Nidera, o companie cu activități în domeniul agricol și trader de mărfuri la nivel global, în legătură cu preluarea integrală a United Shipping Agency (USA) – Ianuarie;

 

  • Asistență acordată fondului regional de private equity Abris Capital Partners, care a intrat în actionariatul grupului de companii Pehart, principalul producător de hârtie tissue din România, cu activitate de export în regiune – Aprilie;

 

  • Asistență acordată companiei cehe CTP, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și administratori de parcuri industriale din Europa Centrală și de Est, la preluarea parcurilor logistice Mercury Logistics Park, Cefin Arad și Deva Logistic Park (2015).

 

Reperele anului 2015 la nivel global

 

  • Relocarea sediului central rămâne pe agenda M&A – Relocarea în urma unor mega-tranzacții, cu precădere în domeniul medical și al bunurilor de consum, rămâne o parte importantă din peisajul M&A. Companiile americane caută să își diminueze expunerea fiscală din Statele Unite prin mutarea sediului societății generate prin fuziune în jurisdicția cu un nivel mai scăzut al fiscalității. În contextul ciclului electoral actual, este puțin probabil să asistăm la acțiuni legislative menite să limiteze beneficiile fiscale aferente acestor mișcări.

 

  • Dinamism accentuat în TMT și industria medicală – Industriile TMT – Tehnologie, Media și Telecomunicații – au înregistrat până în acest moment tranzacții în valoare de 855,9 miliarde de dolari, pe fondul consolidării segmentului de operatori de telefonie mobilă, precum și al convergenței pieței. La rândul său, industria serviciilor medicale înregistrează performanțe foarte bune, pe măsură ce marile companii din industria farmaceutică, în frunte cu cele din Statele Unite, caută să își extindă aria de acoperire și să obțină acces la produse noi; ele manifestă, astfel, un apetit crescut pentru achiziții, beneficiind și de costuri scăzute de finanțare.

 

  • Activitate M&A semnificativă în regiunea Asia Pacific – În pofida îngrijorării generalizate privind încetinirea creșterii din China, activitatea M&A din Asia Pacific a crescut cu 62%, față de anul anterior. Această evoluție a fost stimulată, cu precădere, de o creștere de 65% a tranzacțiilor intra-regionale, pe măsură ce companiile chineze continuă ofensiva de extindere regională și globală, iar investițiile japoneze susțin activitea în regiune. Un alt element important remarcat la nivelul tranzacțiilor intra-regionale este restructurarea conglomeratelor.

 

Raportul Tendințe Globale M&A utilizează date furnizate de Thomson Reuters, ce sunt analizate de experții Clifford Chance, cu scopul de a identifica tendințe și a anticipa evoluția pieței M&A la nivel global. Raportul integral va fi publicat în ianuarie 2016.