Întreruperea ar putea dura trei ani, în timp ce oficialii vor stabili cum vor proteja interesele plătitorilor de taxe în vânzările de cărbune de pe terenurile publice şi cum cărbunele ars ar putea înrăutăţi schimbările climatice, le-a declarat jurnaliştilor secretarul de stat la Interne, Sally Jewell.

''Avem obligaţia faţă de generaţiile actuale şi cele viitoare să ne asigurăm că programul federal de cărbune oferă un beneficiu corect plătitorilor de taxe şi ţine cont de impactul asupra schimbările climatice'', a adăugat oficialul american.

Peste 40% din producţia de cărbune a SUA este extrasă de pe terenurile federale. Majoritatea concesiunilor de exploatări de cărbune pe terenuri publice sunt în statele din Vest, în special Wyoming, Colorado, New Mexico şi Utah.

Revizuirea decisă de administraţia SUA vine într-un moment dificil pentru industrie. Din 2012, peste 50 de companii miniere s-au pus sub protecţia legii falimentului, din cauza concurenţei venite de la gazele ieftine şi reglementările împotriva poluării, care au majorat costurile cu arderea combustibililor fosili.

Preşedintele Asociaţiei Miniere Naţionale, Hal Quinn, a declarat că dezvoltarea proiectelor miniere pe terenurile federale necesită deja mai mult de zece ani şi anunţul autorităţilor doar adaugă mai multă birocraţie.

''Furnizarea de cărbune redusă în urma deciziei administraţiei a fost sursa electricităţii ieftine care a menţinut iluminatul în America şi locurile de muncă'', a afirmat Hal Quinn.

Congresmenii republicani au criticat rapid eforturile de reformare, acuzând administraţia de ''distrugerea'' industriei miniere a ţării.

Preşedintele Barack Obama a lăsat să se înţeleagă că decizia ''va schimba modul în care ne gestionăm resursele de ţiţei şi de cărbune astfel încât ele să reflecte mai bine costurile pe care le impun plătitorilor de taxe şi Planetei''.

Grupurile de mediu fac de câţiva ani presiuni asupra Casei Albe să îngheţe concesiunile de exploatări de combustibili fosili, susţinând că permiterea exploatărilor miniere pe terenurile federale subminează agenda preşedintelui referitoare la climă. Activiştii de mediu susţin că, deşi programul de reformare a exploatărilor de cărbune este un prim pas pozitiv, administraţia ar trebui să extindă revizuirea politicilor referitoare la ţiţei şi gaze naturale, pentru a-şi îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze de seră.

Preşedintele Obama a prezentat anul trecut un plan vizând reducerea cu 32%, la orizontul lui 2030 (în raport cu anul 2005), a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice, plan ce ar urma să ducă la închiderea a numeroase centrale pe cărbune.

SURSA: Agerpres