Anul 2015 a fost unul al contrastelor pentru sectorul agricol. Dacă măsura de reducere a Taxei pe Valoare Adăugate de la 24% la 9% a creat un mediu propice de dezvoltare a industriei alimentare, seceta din acest an a ridicat probleme majore agricultorilor, care au înregistrat producții cu până la 30% mai mici decât în 2014.  

Tot în 2015 și conducerea Ministerului Agriculturii a fost schimbată, odată cu învestirea Guvernului ales de Dacian Cioloș. La acel moment, noul ministru, Achim Irimescu și-a propus să elimine angajații neperformanți din instituție, să ridice nivelul de absorbție a fondurilor europene (care era situat la 84%), să subvenționeze acciza la motorină, să modernizeze infrastructura de irigaţii și să sprijine sectorul zootehnic şi vegetal. Toate aceste planuri urmând a fi puse în practică cu mai puțini bani din fondurile publice și cu o finanțare mai mare din partea Uniunii Europene. Astfel, bugetul agriculturii va scădea cu 2,2 miliarde de lei în 2016. În schimb, va creşte contribuţia fondurilor europene din buget de la 5 miliarde de lei în 2015, la aproape 7,4 miliarde de lei în 2016.

Ce vor fermierii

În opinia agricultorilor, primul lucru pe lista priorităților pentru autorități ar trebui să fie plata integrală a subvențiilor prin Schema de Plată Unică pe Suprafata (SAPS), până în martie 2016. În condițiile în care pentru mulți fermieri subvențiile reprezintă un colac de salvare, avansul de 53 de euro pe hectar (reprezentând 70% din totalul subvenției) a fost așteptat de peste 720.000 de fermieri încă din toamna anului trecut. Până la finalul anului 2015, numai 600.000 de fermieri au reușit să intre în posesia banilor, autoritățile spunând că de vină a fost sistemul informatic.

Un alt lucru important, care trebuie realizat în 2016, în opinia fermierilor, este ca legea irigațiilor să fie funcțională. „Suferim cu toții de lipsa irigațiilor. Iar un lucru realizat în 2015 și care este de apreciat a fost legea irigațiilor prin care este alocată suma de un miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigații, în următorii cinci ani“, a declarat Laurențiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

În același timp, Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România, spune că o altă prioritate ar trebui să fie legea cooperativelor. Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii care se asociază în cooperative ar putea beneficia de o serie de scutiri şi reduceri de taxe. El mai spune că ar fi necesară clarificarea situației cadastrelor agricole, dar și a legii creditului agricol.

Planurile pentru 2016

Bani mai puțini din fondurile publice. Bugetul Ministerului Agri­cul­turii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2016 a scăzut la 20,8 miliarde de lei sau 2,81% din Produsul Intern Brut (PIB) faţă de 23 de miliarde de lei şi 3,36% din PIB în 2015. Mai mult, creşte contribuţia fondurilor europene din buget, de la 5 miliarde în 2015 la aproape 7,4 miliarde de lei în 2016. Sursele de finanţare provin din: bugetul de stat (5.347,1 milioane lei), finanţarea Uniunii Europene – 7.839,0 milioane lei şi 449,5 milioane lei pentru finanţarea Programului Ope­raţional pentru Pescuit (POP) şi Pro­gramului Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) plus  7.389,5 milioane lei pentru finanţarea Pro­gra­mu­lui Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
  

  • implementarea legii irigațiilor cu mai puțini bani. Cheltuielile pentru modernizarea in­fra­struc­turii de irigaţii se ridică în acest an la 135,8 milioane de lei, față de 500 de milioane de lei, suma prevăzută inițial în prima formă a Legii irigațiilor.
  • promovarea produselor româ­neşti. Ministrul Irimescu susține că vrea să promoveze produsele autohtone și peste hotare prin intermediul a zece ataşati agricoli, care ar putea ajunge din primăvara acestui an în țări precum: Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt şi Israel. Aceştia urmând să fie remuneraţi cu 2.000 de euro pe lună.
  • ajutoare pentru sectorul de lapte și carne. Ministerul Agriculturii anunța, la finalul anului trecut, că va pregăti un proiect de hotărâre de guvern pentru distribuirea de ajutoare în valoare de peste 11 milioane de euro pentru sectoarele de lapte şi de carne de porc afectate de criză. Ca sume, sunt 8,73 milioane de euro pentru lapte şi sectorul produselor lactate şi 2,37 milioane de euro pentru sectorul de creştere a porcinelor.
  • plata integrală a subvențiilor.  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura va începe în februarie 2016 plata integrală a subvențiilor europene la hectar, către fermierii români, urmând ca aceste prodceduri să fie finalizate până în primăvară.
  • eliminarea personalului  neper-formant  din  cadrul  administrației.Irimescu a declarat război birocraţiei şi a afirmat că persoanele neperformante vor fi schimbate din funcţii, indiferent dacă au sau nu culoare politică. Ceea ce s-a şi întâmplat la agenţiile din subordine – APIA şi AFIR.

Ce s-a întamplat în 2015

Reducerea TVA la alimente de la 1 iunie. Reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, măsură care a intrat în vigoare la 1 iunie, trebuia să aducă, la nivel te­o­retic, alimente mai ieftine cu cel puţin 12,5%, dar şi câştiguri mai mari pentru retaileri. După o lună şi jumătate de la implementarea măsurii, Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, constata că preţurile la mărfurile alimentare au scăzut, în medie, cu 8,2%, iar valoarea mărfurilor alimentare disponibile pe piaţă a crescut până la 11,5 miliarde de euro.

Despăgubiri mai puţine pentru fermierii afec­taţi de secetă.  În luna octombrie a acestui an, Constantin declara că Ministerul Agriculturii va primi la rectificarea bugetară 640 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor care vor fi alocate fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta din vara anului 2015. Cu toate acestea, până la data de 30 noiembrie au fost depuse doar 80.000 de cereri, deşi totalul potenţialilor beneficiari ai despăgubirilor era de aproape 174.000.

Legea irigațiilor. Pe 6 octombrie 2015, Daniel Constantin anunţa că a reuşit să treacă prin Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor proiectul Ordonanţei nr. 4/2015 re­fe­ri­toare la angajarea a 995 de persoane la ANIF şi care cuprindea toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de îmbunătăţiri funciare, respins cu o săptămână în urmă de plenul Camerei Deputaţilor. Așadar, în următorii cinci ani va fi alocat un buget de un milliard de euro pentru îmbunătățirea sistemului principal de irigații.

Schimbarea conducerii Mi­nis­te­rului Agriculturii. Din 18 no­iem­brie, conducerea Ministerului Agri­culturii a fost preluată de Achim Iri­mescu care anunţă fără echivoc că vrea o situaţie cât mai precisă a datelor de care dispune instituţia pe care o va conduce, pentru a vedea care sunt problemele şi cum pot fi acestea rezolvate.

135,8  milioane de lei este valoarea fondurilor alocate în 2016 pentru modernizarea sistemului de irigații