'Azi avem finalizată recoltarea la grâu pe 37% din suprafaţă. Stăm bine la orz, acesta a fost deja recoltat, la rapiţă suntem undeva la 80% şi la orzoaică tot la 80-90%. Problema şi emoţia mare este la grâu. Cred că dacă nu aveam ploile din ultimul timp se putea vorbi despre producţii record. Nu vreau să dau cifre, însă aici, punctual, fermierul pe care îl vizităm azi are o producţie de 4.000 de kilograme la hectar, dar pe o mie şi ceva de hectare. Nu ştiu cât va fi la nivel naţional. Repet, nu vreau să dau cifre pentru că nu vreau să influenţăm preţul. Este foarte important pentru fermieri ca după un an în care au muncit foarte mult să aibă un preţ corect. Aşteptăm să vedem cum se încheie campania, undeva la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii august', a spus Daniel Constantin.

Ministrul a afirmat că ploile din ultimul timp au fost benefice pentru culturile de porumb şi de floarea soarelui, însă la grâu vor exista şi suprafeţe afectate.

'Avem cele două feţe ale căderilor masive de precipitaţii. Pentru grâu este posibil să avem suprafeţe afectate, dar pentru floarea soarelui şi porumb cred că ploile au fost mai mult decât benefice. Sper să fie bine până la sfârşit. M-am ferit să spun ce producţii se fac, dar mi-aş dori ca şi anul acesta să fie peste tot aşa cum este aici, deoarece cea mai importantă operaţiune în agricultură este recoltatul. Degeaba ai o producţie bună şi stai să te uiţi la ea dacă vremea nu te lasă să o iei din câmp. Sper ca toţi fermierii să poată lua producţia din câmp.(…) Eu am imaginea foarte clară cu se întâmplă la nivel naţional pe fiecare cultură în parte, dar nu vreau să mă pronunţ înainte pentru că asta ar influenţa preţul şi piaţa şi nu cred că este în regulă. Să-i lăsăm pe fermieri să recolteze şi pe urmă vom trage linie. Poate că anul acesta vom scoate în evidenţă şi pe cei mai importanţi fermieri din România, în funcţie de producţia medie obţinută', a adăugat şeful MADR.

Acesta a subliniat că zilele trecute a fost promulgată Legea certificatelor de depozit, ceea ce va permite fermierilor să îşi depoziteze în condiţii mai bune producţia, dacă nu vor obţine un preţ bun, urmând ca normele metodologice ale legii să apară în cel mult 30 de zile.

'Sper să le facem funcţionale cât mai repede (n.r. certificatele de depozit). Avem 30 de zile în care să emitem normele metodologice, pe urmă fermierii au posibilitatea mult mai bine decât până acum să depoziteze producţia dacă nu au un preţ pe măsura aşteptărilor. Problema nu mai este ca acum cinci, chiar ca acum doi ani, cu subvenţii mici sau care nu se plăteau la timp. Acum subvenţiile se plătesc la timp, oamenii ştiu exact în 2014 cât au de primit şi ştiu chiar până în 2020. Am avut această ambiţie de a prezenta cât se va primi în fiecare an şi cât va fi creşterea până în anul 2020, în conformitate cu plata europeană şi cu sprijinul de la buget de stat. Această problemă nu mai există, singura problemă pe care o avem este să acoperim o suprafaţă cât mai mare cu infrastructura de irigaţii astfel încât să menţinem un nivel constant de producţie', a mai adăugat Constantin.

Întrebat când va putea emite MADR raportate lunare cu preţuri şi producţii, la fel cum fac alte ţări din bazinul Marii Negre sau USAID, ministrul a afirmat că în primul rând România trebuie să aibă funcţională o bursă de cereale.

'Este important să avem o bursă de cereale. S-a început încă de anul trecut, dar este un proces care va dura. Avem un ring de produse cerealiere, lucrurile se mişcă. După ce vom avea toate aceste informaţii care se vor centraliza la o bursă, atunci putem să emitem un raport lunar cu privire la preţuri şi toate celelalte informaţii', a arătat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a fost prezent luni în comuna Voluntari, la SC SMP Berlin, pentru a asista la recoltarea grâului. Societatea are în cultură 1.500 hectare cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Şeful MADR a urcat pe o combină Class de ultimă generaţie şi a urmărit secerişul pe o bună suprafaţă din parcela cultivată cu grâu.

Potrivit datelor MADR, producţia de grâu obţinută în 2013 a ajuns la 7,296 milioane de tone, faţă de 4,7 milioane tone în anul precedent, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

La floarea-soarelui, România a avut cea mai bună recoltă din Uniunea Europeană, de 2,088 milioane tone, comparativ cu 1,3 milioane tone în 2012, iar recolta de porumb s-a dublat de la 5,4 milioane la 10,7 milioane tone. În 2013, România a ocupat locul I în UE la producţia de floarea-soarelui, locul doi la porumb şi locul şase la grâu şi rapiţă.

Din datele Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013, au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare.

În primăvara lui 2014, a fost programată însămânţarea unei suprafeţe de peste 5 milioane de hectare, în special cu porumb (2,6 milioane hectare) şi floarea-soarelui (1,32 milioane hectare), dar şi cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp, plante medicinale etc.

Agerpres