Piaţa globală de smartphone-uri a trecut, anul trecut, de un miliard de unităţi, conform datelor IDC, în timp ce Garner estimează că au fost vândute 968 milioane smartphone-uri. În topul producătorilor, grupul sud-coreean Samsung a fost câștigătorul de necontestat în condițiile în care a vândut aproape 300 de milioane de smartphone-uri, ceea ce înseamnă o cotă de piață de 31%. Pe locul secund a fost Apple cu 150 de milioane de smartphone-uri vândute și o cotă de piață de 15,6%, urmat de firma chineză Huawei cu 46 milioane de smartphone-uri (4,8% din piață).
Încă de la finele anului trecut, s-a remarcat o scădere a cotei de piaţă a primilor doi jucători, Apple şi Samsung, pe măsură ce producătorii chinezi au câştigat tot mai mult teren. În trimestrul doi al acestui an, situaţia s-a menţinut: Samsung şi Apple au pierdut cota  de piaţă, în timp ce Hua­wei şi Lenovo au crescut în ritm susţinut. Samsung a înregistrat o scădere de 3,9 procente, iar Apple a scăzut de la 13% la 11,9 procente.

Huawei şi-a dublat vânzările de la an la an, compania livrând 20,3 milioane de smartphone-uri, fiind, în continuare, pe locul trei în topul producătorilor, iar Lenovo a crescut cu 39%, cu 15,8 milioane de smartphone-uri comercializate. Per total, piaţa a crescut cu 23 de procente de la an la an şi cu 2,1%, faţă de primul trimestru. Un alt jucător important din China, care a anunţat o strategie de extindere la nivel global, este Xiaomi. Firma chineză care l-a recrutat pe Hugo Barra de la Google, a vândut în ultimele trei luni 15 milioane de smartphone-uri, reuşind să depăşească Samsung, care a fost lider în China timp de doi ani. Astfel, dacă în ţările dezvoltate se remarcă o maturizare a pieţei, în ţările emergente şi, în consecinţă, la noi, se observă o creştere în special a terminalelor accesibile. Anul trecut, pe piaţa locală s-au vândut 1,5 milioane de smartphone-uri, iar anul acesta se aşteaptă o creştere de de 50%-60% până la 2,2 milioane de unități. Cele mai multe telefoane sunt cumpărate de la operatori precum Orange, Vodafone sau Cosmote.
La toţi cei trei mari operatori ponderea smartphone-urilor în numărul total de telefoane vândute este de peste 50%. Cele mai căutate telefoane sunt cele accesibile, furnizate de companii precum Allview, e-Boda, Utok sau Nokia.

Războiul giganţilor

Luna septembrie se anunţă una de foc pentru fanii Samsung şi Apple. Compania sud-coreeană a anunţat lansarea celui mai performant smartphone de până acum, Note 4, în data de 3 septembrie la Berlin. Zvonurile despre terminal sugerează că acesta ar avea un ecran Super AMOLED de 5,5 cu rezoluţie QHD, procesor Snapdragon 805, 3 GB de memorie RAM şi sistem de operare Android 4.4.3. Camera foto va avea 16 megapixeli şi va putea filma în rezoluţie 4K la 30 de cadre pe secundă şi în Full HD, la 60 de cadre. Apple va lansa şase zile mai târziu iPhone 6. Acesta va fi disponibil în două variante, cu ecran de 4,7 inchi şi 5,5 inchi. Telefoanele vor avea procesoare mai puternice, camere foto îmbunătăţite şi un nou sistem de operare. Apple are mare încredere în aceste produse, de vreme ce a cerut furnizorilor să-i livreze între 70 şi 80 de milioane de exemplare până la sfârșitul acestui an, cea mai mare producţie iniţială pentru un telefon iPhone. Anul trecut, comenzile sale iniţiale pentru modelele iPhone 5S şi 5C au vizat 50 până la 60 de milioane de unităţi.

Telefoanele Samsung şi Apple vor concura cu LG G3, unul dintre cele mai performante telefoane mobile disponibile în prezent. LG G3 a fost lansat şi pe piaţa locală, iar acesta este dotat cu un ecran quad HD, cu o cameră foto care foloseşte un sistem laser pentru focus şi un sistem de securitate care permite distrugerea acestuia în cazul unui furt.