Având probleme din cauza durerilor la genunchi și forțat să folosească un scaun cu rotile în ultimele săptămâni, suveranul pontif în vârstă de 85 de ani a amânat săptămâna trecută o călătorie ce urma să o efectueze în luna iulie în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud.

Consistoriul extraordinar este planificat pentru 27 august

De asemenea, el a anunțat o decizie neobișnuită de a organiza un consistoriu pentru a numi noi cardinali în timpul unei luni de vacanță la Vatican și a organizat întâlniri pentru a se asigura că reformele sale rămân intacte.

Consistoriul extraordinar va avea loc pe 27 august, pentru a crea 21 de noi cardinali – dintre care 16 vor avea sub 80 de ani, fiind astfel eligibili pentru a-și alege succesorul într-un viitor conclav.

De când a devenit papă, în 2013, suveranul pontif argentinian a creat 83 de cardinali, într-o mișcare de modelare a viitorului Bisericii Catolice, în parte pentru a contracara influența dominantă din punct de vedere istoric a Europei, și pentru a reflecta valorile sale.

Pe 28 august, Papa Francisc va face apoi o vizită la L’Aquila și la mormântul lui Celestin al V-lea – primul papă care a demisionat din papalitate, în secolul al XIII-lea.

Speculații privind planurile Papei de viitor

El se va alătura apoi cardinalilor din întreaga lume – mulți dintre ei întâlnindu-se pentru prima dată cu colegii lor – în două zile de discuții pe tema reformei Curiei Romane, pe care Francisc a anunțat-o în martie prin prezentarea unei noi constituții.

Reorganizarea Curiei Romane de către Francisc încearcă să readucă Biserica la rădăcinile sale pastorale, permite catolicilor laici să conducă departamentele Vaticanului și creează un dicaster special pentru operele de caritate, printre alte reforme.

Mișcările au declanșat speculații intense cu privire la planurile sale de viitor, inclusiv cea mai radicală – că ar intenționa să demisioneze. Demisia unui papă a fost cândva aproape de neconceput până când Benedict al XVI-lea a renunțat la domnia sa în 2013, invocând sănătatea sa fizică și mentală în declin.

În 2014, la un an după ce a fost ales pentru a-l înlocui pe Benedict, Francisc însuși a declarat reporterilor că, dacă starea sa de sănătate i-ar împiedica funcțiile de papă, ar lua în considerare și el posibilitatea de a demisiona.

„El (Benedict) a deschis o ușă, ușa papilor pensionari”, a spus atunci suveranul pontif.

Mai recent, în luna mai, după cum au relatat diverse media italiene, Francisc a glumit pe seama genunchiului său în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii: „Decât să mă operez, mai bine îmi dau demisia”, transmite Daily Mail.

Zvonurile sunt alimentate de adversarii Papei Francisc

Dar persoanele din interiorul Vaticanului nu cred încă că Francisc este pe punctul de a preda cheile papale. O sursă a declarat pentru AFP că „în anturajul Papei, majoritatea oamenilor nu cred cu adevărat în posibilitatea unei demisii”.

Zvonurile din cadrul Curiei romane insulare – puternicul organism de conducere al Bisericii Catolice – nu sunt o noutate și sunt adesea alimentate de cei care au un interes, a declarat Marco Politi, expert privind Vaticanul.

„Aceste zvonuri sunt încurajate de adversarii Papei, care sunt doar dornici să-l vadă pe Francisc plecând”, a declarat el pentru AFP.

O călătorie în Canada la sfârșitul lunii iulie este încă în programul pontifului, iar Papa continuă să primească injecții la genunchi și să facă fizioterapie, potrivit Vaticanului.

În copilărie, lui Francisc i-a fost extirpat parțial unul dintre plămâni. Astăzi, pe lângă problema la genunchi, el suferă de dureri recurente ale nervului sciatic.

Este „greu de imaginat” că Papa va demisiona

Zvonurile privind o demisie au apărut și anul trecut, după ce Francisc a suferit o operație la colon, ceea ce l-a determinat să declare la un post de radio spaniol că ideea „nici măcar nu mi-a trecut prin minte”.

Politi a spus despre ultimele zvonuri de demisie: „În acest stadiu, este vorba de a fi realist și nu alarmist”.

El a spus că este „greu de imaginat” că Francisc va demisiona în timp ce Sinodul Episcopilor – o inițiativă semnificativă pentru Francisc care are ca scop studierea modului în care Biserica avansează într-un mod mai incluziv – este în curs de desfășurare, urmând să se încheie în 2023.

Alberto Melloni, profesor de creștinism și secretar al Fundației Ioan al XXIII-lea pentru Științe Religioase din Bologna, a declarat pentru AFP că au fost lansate conjecturi „absurde” cu privire la sănătatea papei și la intențiile sale.

„Sunt lucruri în care există o dorință de a înțelege, de a specula, dar nu există prea multe de spus”, a spus el.