Aceste probleme au fost discutate în cadrul reuniunii miniştrilor de Finanţe din UE care a început astăzi, în prezenţa directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Situaţia s-a mai calmat, însă pieţele au în vizor ţările mai vulnerabile, precum Portugalia, Belgia şi Spania, deşi aceasta din urmă a respins luni ideea unui ajutor financiar extern.

În faţa temerilor privind o posibilă contaminare, şi în condiţiile în care ajutorul de 85 miliarde de euro pentru Irlanda nu a convins în totalitate, miniştrii de Finanţe au în vedere opţiuni mai radicale.

Printre acestea, ideea creării de ‘euro-obligaţiuni’, împrumuturi lansate în comun de mai multe state, pentru a mutualiza riscurile şi a evita ca ţările mai fragile să ajungă pe mâna speculatorilor.

Şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, au relansat ofensiva cu ocazia reuniunii Eurogrupului, care va fi urmată marţi de o reuniune a miniştrilor de Finanţe din cadrul UE.

Aceştia doresc să trimită, cu această ocazie, un mesaj către pieţe şi către cetăţeni, cu privire la ‘ireversibilitatea euro’, într-un interviu comun pentru cotidianul Financial Times. În opinia lor, această măsură este urgentă. Ei invită UE să creeze o agenţie care să emită astfel de obligaţiuni din decembrie.

Însă Germania, principala economie din zona euro, se opune. Această ţară are cele mai scăzute dobânzi la împrumuturile prin obligaţiuni, şi refuză să plătească pentru alte ţări.

Pe de altă parte, alternativa majorării Fondului de securitate pentru ţările din zona euro aflate în dificultate, pusă în discuţie de preştedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a fost sprijinită şi de ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
SURSA: Agerpres