Zile libere 2023. Mai sunt numai două luni până la sfârșitul anului, iar angajații din sectorul bugetar vor mai avea câteva zile de repaus. Iată când va veni următoarea minivacanță pentru ei.

Zile libere 2023. Încă două minivacanțe până la finalul anului

Ei bine, până la finalul lui 2023, bugetarii vor mai avea parte de două minivacanțe. Una dintre ele va fi cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei. Mai exact, vor avea liber începând de pe data de 30 noiembrie, când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe acesta.

Acea zi va pica într-o joi și se va lega cu vineri, 1 decembrie, care este Ziua Națională a României.  Aceste două sărbători  cu zilele de weekend, iar astfel, românii vor avea parte de o minivacanță.

Potrivit Codului Muncii, ziua de 30 noiembrie, în care îl sărbătorim pe ”Ocrotitorul României” sau ”Patronul spiritual al românilor”, și cea de 1 decembrie, care este Ziua Națională a României, sunt zile nelucrătoare.

În România, zilele de sărbătoare legală sunt nelucrătoare, conform legislației în vigoare, diferind de zilele libere obișnuite de weekend.

A doua minivacanță va fi de Crăciun. Românii vor sta acasă pe 25 și 26 decembrie, care pică luni și marți. Zilele precedente fiind tot de weekend, bugetarii vor mai avea, așadar, o minivacanță de patru zile.

Zilele libere stabilite prin hotărâre guvernamentală, remunerate precum zilele lucrătoare

Toate zilele libere stabilite prin hotărâre guvernamentală sunt remunerate precum zilele lucrătoare. Cei care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale vor beneficia, conform legii, de o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.

De asemenea, angajații din România au dreptul la concediu de odihnă, cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare pe an.

În Articolul 145 din Codul Muncii, se stipulează următoarele:

(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.