Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru sudul, estul şi local vestul şi centrul ţării, valabilă pe parcursul zilei de luni.

Totodată, a mai fost emisă o  altă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru vestul, nord-vestul şi local centrul României, ce va fi în vigoare marţi, între orele 3:00 – 23:00.

Astfel, potrivit datelor ANM, în prima zi a acestei săptămâni, în regiunile sudice, estice, local în cele vestice şi pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat şi va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 36 de grade şi, izolat, 37 – 38 de grade în Lunca Dunării.

„Pe parcursul zilelor de 1 şi 2 septembrie, local în regiunile extracarpatice, disconfortul termic se va menţine accentuat şi va fi caniculă”, notează meteorologii.

Marți, 1 septembrie, ora 3:00 – 1 septembrie, ora 23:00, la început în Banat, Crişana, apoi cu precădere în Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi izolat 40 – 50 l/mp.

Cum va fi vremea în restul săptămânii

Deși intrăm în prima lună de toamnă a acestui an, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a ţării.

Mai exact, temperaturile maxime se vor încadra între 30 şi 37 de grade, cu valori mai scăzute pe litoral, spre 27…28 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 23 de grade, mai coborâte în depresiuni

În același timp vor fi prezente și ploile. Potrivit ANM, începând cu data de doi septembrie, va ploua mai mult în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în vest, centru şi nord-vest, iar în rest precipitaşiile vor fi mai rare.