Italia, implicată în găsirea unei soluţii în Ucraina

Kievul „apreciază disponibilitatea Italiei de a se alătura creării unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter, referindu-se la conversația telefonică pe care a avut-o luni cu premierul Mario Draghi.

Zelenski a adăugat că „i-a mulțumit premierului italian pentru ajutorul important în materie de apărare și pentru cel umanitar” oferit Kievului împotriva Rusiei, subliniind că „poporul ucrainean își va aminti de el”.

Premierul Mario Draghi a reiterat că Italia este ferm angajată în căutarea unei soluții „de durată” a războiului din Ucraina și că se mişcă în această direcție în cadrul comunității internaționale, potrivit RaiNews.

În timpul convorbirii telefonice, liderul de la Kiev a denunțat faptul că Rusia continuă să blocheze coridoarele umanitare și să bombardeze orașe, inclusiv școli, fapt care duce la pierderi de civili, inclusiv copii.

Dezastru în Mariupol

În altă ordine de idei, la mai bine de o lună de la începutul asediului asupra orașului Mariupol, surse ucrainene numără peste 3.000 de victime civile în orașul cu vedere la Marea Azov, unde nouă din zece clădiri sunt acum distruse.

Bilanțul victimelor crește în fiecare zi, dar „nimeni nu poate spune numărul exact al morților, deoarece oamenii sunt îngropați în gropi comune, fără nume”, a explicat comandantul detașamentului Azov, maiorul Denis Prokopenko, într-un comentariu pentru CNN.

„Multe cadavre rămân neîngropate pe străzi. Unii oameni rămân prinși sub dărâmături, îngropați de vii”, a spus Prokopenko.

Locuitorii din Mariupol spun că cadavrele rudelor și ale vecinilor sunt îngropate în morminte improvizate. Bombardamentele continue îngreunează operațiunile de recuperare și înmormântare, până la punctul în care unele cadavre rămân abandonate pe stradă zile întregi.

ONU confirmă prezența gropilor comune în Mariupol

ONU a confirmat prezența gropilor comune în Mariupol, datorită unui număr „în creștere” de informații și imaginilor din satelit primite. Una dintre aceste gropi comune ar conține 200 de cadavre, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii de monitorizare a ONU în Ucraina, potrivit Euronews.

Deși coridoarele umanitare convenite între Kiev și Moscova au permis evacuarea a zeci de mii de oameni, mulți civili au rămas blocați în oraș. În ultimele zile, președintele ucrainean Zelenski a acuzat Moscova că blochează autobuzele care se îndreptau spre Mariupol și intenționează să scoată locuitorii rămași în zonele asediate.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o operațiune umanitară cu Turcia și Grecia pentru evacuarea tuturor civililor. Se estimează că între 150.000 și 200.000 de oameni au rămas blocați în Mariupol, fără apă curentă și fără hrană.