Tragedie în Bulgaria! Zeci de oameni au murit după ce un autobuz a luat foc

Ministerul bulgar de Interne a informat că accidentul a avut loc după ora locală 02:00, în apropierea satului Bosnek, aflat la sud-vest de capitala Sofia. Un oficial local a relatat că printre victime se află și copii iar șapte oameni au fost salvați, conform bbc.com

De asemenea, autobuzul respectiv călătorea din Turcia în Macedonia de Nord. În acest context, prim-ministrul nord-macedonean, Zoran Zaev, a luat legătura cu omologul bulgar pentru a discuta cu privire la incident. Cauza tragediei este anchetată de autorităţi.

„Imaginea este înfiorătoare, nu am mai văzut așa ceva. Nu poți privi acolo. Oamenii sunt înghesuiti, sunt carbonizați. Acum trebuie să fie identificați.”, a declarat mnistrul de Interne Boyko Rashkovz.

El a vorbit și despre dinamica accidentului, conform primelor concluzii ale anchetatorilor: „Balustrada a fost luată de autobuz. Este foarte posibil ca focul să fi fost declanșat de scânteile acetui impact. E una dintre versiunile noastre.”, a spus Rashkov.

„Singurul lucru clar este că autocarul avea plăcuţe de înmatriculare macedonene”, a comentat premierul bulgar interimar Stefan Ianev, care s-a deplasat la locul accidentului şi a refuzat să ofere detalii asupra cetăţeniei victimelor.

Drama a survenit în jurul orelor locale 02:00 (00:00 GMT), pe autostrada Struma din apropierea localităţii Bosnek, la 40 km sud de Sofia, a precizat comisarul Nikolai Nikolov, responsabil al Serviciului de luptă împotriva dezastrelor, la televiziunea publică BNT.

„Şapte pasageri au fost salvaţi” şi evacuaţi spre un spital din capitală: două femei şi cinci bărbaţi, a adăugat el.
„Şoferul a murit imediat, prin urmare nu era nimeni care să deschidă uşile” autocarului şi să le permită pasagerilor să se salveze din incendiu, a explicat şeful poliţiei naţionale bulgare Stanimir Stanev, la un alt post.

Autocarul a izbit bariera de protecţie, dintr-un motiv încă nestabilit. Drumul a fost recent renovat cu fonduri UE, unde Bulgaria este membră din 2007.

Cincizeci şi doi de pasageri, dintre care doisprezece minori, se aflau la bordul autocarului, care venea dinspre Istanbul şi se îndrepta spre Skopje. Toţi au murit în acest accident.

„Supravieţuitorii sunt traumatizaţi, şi-au pierdut apropiaţii, copiii. Au sărit pe geamuri”, a relatat Maya Arghirova, şefa Centrului pentru mari arşi unde au fost duşi supravieţuitorii.

„Este o tragedie”, a reacţionat premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, pentru mass-media bulgare. „Echipe se vor deplasa la faţa locului pentru a participa la operaţiuni”, a adăugat el.

Ministrul de interne interimar Boiko Raşkov a declarat jurnaliştilor că trei autocare se deplasau împreună şi că cel care a suferit accidentul era ultimul din convoi. Este posibil ca pasagerii să se fi mutat dintr-un autocar în altul, a afirmat el, care a adăugat că este posibil ca frecarea dintre autocar şi bariera de protecţie să fi provocat incendiul, relatează BTA.

Cel mai recent accident rutier grav din Bulgaria datează din august 2018, când 17 pasageri au murit în timp ce vehiculul în care se aflau circula pe o ploaie torenţială, având la bord turişti bulgari ce se întorceau dintr-o excursie la o mănăstire dintr-o regiune montană, la nord de Sofia.

Bulgaria, ţară cu 6,9 milioane de locuitori, a înregistrat în 2019 aproape 630 de morţi în accidente rutiere şi 463 în 2020, cifră mai mică decât media, în contextul restricţiilor sanitare care au limitat deplasările.

Acesta este unul dintre cele mai grave bilanţuri din UE, din cauza stării proaste a drumurilor, caracterului vetust al parcului auto şi frecventelor depăşiri de viteză.