Microsoft a dezvăluit Windows 8, miercuri, în cadrul Congresului mondial al telefoniei mobile de la Barcelona, iar în numai 24 de ore sistemul de operare a trecut pragul de un milion de descărcări.  

„Prin  Windows 8 am redefinit modalitățile în care oamenii interacționează cu PC-urile cu scopul de a transforma această experiență într-o extensie naturală a device-ului, fie că utilizatorul folosește o tabletă, laptop sau all-in-one. Windows 8 Consumer Preview vine cu o abordare fără compromisuri a modului în care utilizatorii folosesc PC-ul, a declarat Steven Sinofsky, președinte, Divizia Windows și Windows Live, Microsoft Corp.

De la versiunea Developer Preview prezentată în septembrie 2011, menită a dezvălui platforma de programare, Windows 8 a făcut progrese din toate punctele de vedere. De la introducerea experienței de utilizator pentru touch, tastatură și mouse, la îmbunătățirea platformei de dezvoltare, Consumer Preview vine cu performanțe crescute, calitate și stabilitate.

Windows 8 Consumer Preview marchează versiunea beta a Windows Store, populat cu o varietate de aplicații Metro, atât ale Microsoft, cât și ale dezvoltatorilor independenți. În versiunea Consumer Preview, aceste aplicații pot fi descărcate gratuit. Windows Store oferă recomandări personalizate, iar Windows 8 oferă utilizatorilor posibilitatea de a folosi aplicații și setări pe multiple PC-uri, aceștia putând descoperi și încerca aplicații mult mai simplu, în timp ce dezvoltatorii au oportunitatea de a dezvolta aplicații pe oricare din aceste platforme.

Cu o prezenţă slabă pe segmentul tabletelor şi telefoanelor mobile, Microsoft se află cu mult în urma competitorilor săi, Google şi Apple. Lansarea Windows 8 este, aşadar, deosebit de importantă pentru companie, care trebuie să îi convingă pe dezvoltatori să creeze aplicaţii pentru magazinul său online.