Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online, va ajunge în cursul săptămânii viitoare să depăşească pragul de trei milioane de articole în limba engleză, conform guardian.co.uk.

Celebra enciclopedie a fost creată de  Jimmy Wales şi Larry Sanger la începutul anului 2001. Wikipedia este disponibilă în mai multe limbi, însă cea mai dezvoltată este ediţia în limba engleză. Aceasta a atins un milion de articole în anul 2006 şi două milioane de articole, un an şi jumătate mai târziu.

De-a lungul timpului, în cadrul Wikipedia nu a crescut doar numărul de articole, ci şi numărul persoanelor implicate în crearea lor. Cea mai bună perioadă a enciclopediei din punct de vedere al participanţilor a fost între 2004 şi 2007, când numărul acestora a crescut de la câteva mii la peste 300.000 de persoane.

Mai puţine articole

Entuziasmul, care a făcut că numărul articolelor de pe site să crească atât de mult, a mai dispărut între timp. Dacă bariera de două milioane a fost depăşită în 17 luni, adăugarea următorului milion a durat aproape doi ani. Wikipedia continuă să crească, însă, numărul articolelor adăugate în limba engleză s-a redus de la 2.200, în luna iulie a anului 2007, la 1.300, în prezent.

Una dintre cele mai active persoane pe Wikipedia obişnuia să fie Aaron Swartz, un programator american din Cambridge, în vârstă de 22 de ani. „Am fost unul dintre editorii de top ai enciclopediei, acum contribui mai rar şi acolo unde văd greşeli”, a declarat Swartz. Acesta este de părere că numărul în scădere al articolelor se datorează în principal atitudinii administratorilor site-ului.

Ediţia Wikipedia în limba română are, în prezent, aproximativ 129.000 de articole.