Actorul american Wesley Snipes a castigat in perioada 1999-2004 peste 38 de milioane de dolari, dupa ce a jucat in mai multe filme, inclusiv in renumitele thriller-uri “Blade.” Asta nu ar fi nimic grav, numai ca acelasi Wesley Snipes nu a platit niciun fel de impozit in perioada mentionata.

Daca va inchipuiti ca asta este tot, aflati ca va inselati. Tot Wesley Snipes este un mare militant al miscarii anti-taxe, care sustine ca cetatenii americani nu sunt obligati prin Constitutie sa plateasca taxe, iar autoritatile le percep in mod abuziv.

Cu toate acestea, actorul este chemat in instanta sub doua acuzatii deosebit de grave: evaziune si frauda, iar procesul sau se anunta a fi cel mai important proces legat de neplata taxelor, din 1989 pana in prezent, cand miliardara Leona Helmsley a fost gasita vinovata si inchisa.

Snipes, alaturi de sustinatorii miscarii anti-taxe, se leaga de paragraful 861 din Codul fiscal american, care, prim ambiguitatea lui, lasa loc de interpretari. Astfel, Snipes sustine ca salariile nu sunt trecute ca impozabile in textul de lege, chiar daca se face referire la taxarea „oricaror forme de compensatii pentru prestarea unor servicii”. Pana in prezent, 9 americani au fost inchisi, dupa ce au incercat sa sensibilizeze judecatorii cu  „argumentul 861”.

Snipes a mai facut niste boacane care nu prea dau bine in fata juratilor: a mutat mai multe milioane de dolari „netaxati” in offshore-uri si a oferit Fiscului trei cecuri in valoare de 14 milioane de dolari, evident fara acoperire.

Actorul american are sanse mari sa primeasca o pedeapsa cu suspendare. De ce cu suspendare? Un avocat scump poate oricand sa demonstreze ca Snipes „nu a stiut” ca trebuie sa plateasca taxe, un argument care are deja un precedent in SUA.

Data: 14 ianuarie 2008

Sursa: msnbc