Gratis este un cuvant care face sa apara zambetul pe fetele tuturor, fie ca sunt ei romani, fie ca sunt straini. Multe lucruri se gasesc pe Internet gratis. Toata smecheria este sa stii unde sa cauti. Surferii pot ramane uimiti de cate lucruri se gasesc la discretie pe Internet, iar portofelul ramane la fel de gros ca inainte de a se aseza in fata monitorului. Zeci de mii de softuri freeware, suite de programe de birou intregi, sfaturi de la experti sau carti foarte scumpe pot incapea pe mana dumneavoastra, fara a plati un leu.
„Esantioanele” de soft se ofera pe gratis
Cateva dintre cele mai importante companii de pe planeta ofera software gratuit pentru a ademeni utilizatorii sa cumpere ultimele produse, iar programatorii arunca in groapa cu lei a Internetului milioane de biti scrisi de ei pentru ca lumea sa afle de creatiile lor. Rezultatul este o avalansa de produse, la pret de achizitie zero.
Companiile de software nu sunt impotriva sa afiseze pe Web lucruri gratuite, ba mai mult, acest lucru face parte din programul lor de vanzari. Utilizatorii de Microsoft Office ‘97 beneficiaza gratuit de excelentul program de mail Outlook 98 (www.microsoft.com), in timp ce Hewlett-Packard ofera softul Web PrintSmart ce organizeaza paginile de web pentru o printare mai usoara (https://www.hp.com/ peripherals2/webprintsmart/index.html). Star Office poate face toate lucrurile pe care Microsoft Office le face si este pus la dispozitie gratuit, pentru folosirea numai in scop personal, de catre StarDivision (https://www.stardivision.com/) ce-i drept, in conditiile in care puteti „sa dati jos” de pe Net aproximativ 60 Mb. Daca nu se pot scoate de pe Internet fisiere mari, atunci se pot accesa paginile firmei McAfee, pentru o curatenie sanatoasa de sarbatori a calculatorului cu antivirusul produs de acestia (https://clinic.mcafee. com/).
Exista depozite intregi de software gratuit. Duceti-va la https:// www.download.com/, https:// www. winfiles.com/ sau https:// www.tucows.com/), si va veti convinge.
Unul dintre cele mai bune lucruri de pe Internet este numarul mare de oameni care ofera asistenta gratuit in probleme de orice gen. Grupurile de discutii sunt pline de cunoscatori ce se pot dovedi utili in multe dintre problemele pe care le ridica navigarea pe web. Newsgroup-urile sunt, de asemenea, o sursa excelenta de informatii.
Internetul a fost comparat cu o imensa biblioteca, unde se poate gasi orice, de la manuale de programare pana la literatura clasica, fara a cheltui nimic. Unul dintre cele mai bune site-uri de pe Internet este Project Gutenberg (https:// www.promo.net/pg/), ce include aproape toate cartile la care cineva se poate gandi, de la Alice in Tara Minunilor pana la Biblie. Noi titluri sunt adaugate tot timpul, fapt care face ca acest site sa fie unul dintre cele mai interesante din lume.
Internetul este raiul chilipirurilor
Paginile ce se gasesc la adresa https://english-server.hss.cmu.edu sunt destinate mediului universitar si ofera un manunchi de carti si articole din domeniul politicii si culturii, pentru studenti. Cei ce au probleme cu Windows 95, 98 sau Microsoft Office vor descoperi la (https://www.knowware.dk/eng/
freedownload.htm) ghiduri pentru incepatori. Este nevoie pentru vizualizare de Adobe Acrobat, dar si acesta poate fi luat gratis de pe site-ul Adobe (https://www.adobe. com/). Nici initiatii nu sunt uitati, ei putand naviga pana la adresa https://www.mcp.com/, care apartine editurii MacMillan ce se afla in spatele a numeroase titluri care se adreseaza programatorilor in Java, designerilor de Web si celor care vor sa-si intretina singuri calculatorul. Titlurile pot fi citite on-line, in schimbul catorva informatii.
Exista un numar fenomenal de instrumente, oferit gratuit, care ajuta la crearea de site-uri web. Una dintre cele mai complete colectii de astfel de ustensile se afla la Elated (https://www.elated.com/) si contine ghiduri de ajutor, precum si colectii de butoane, icon-uri si imagini de fundal ce pot fi folosite pentru a da o alta fata paginilor de web. Cam aceleasi lucruri pot fi gasite si la I-Face Warehouse https://ifaces.hypermart. net/). Spatiu pe web poate fi achizitionat gratis de la GoeCities, Xoom sau Tripod (https://www. xoom.com/; https://www.xoom. com/ respectiv http:/www.tripod.co.uk/). Site-uri precum The Counter (https://www.thecounter. com), Bravenet (https://www. bravenet.com/) sau LinkExchanges (https://www.linkexchange.com/) ofera servicii pentru designeri de Web, ce includ contoare pentru a tine evidenta numarului de vizitatori si programe de schimburi de bannere ce pot atrage mai multi oameni pe paginile de web, asta in schimbul unei mici publicitati. Au fost create site-uri imense, adevarate indicatoare pe Internet, de la care se poate porni imediat in cautarea chilipirurilor. Free Index (http: //www.freeindex.com/), PocketStuffer (https://www.pocket-stuffer.com/), Just Free Stuff http: //www.justfreestuff.com/) si Freebie Town (https://www.freebietown.com/) sunt agende imense cu leaturi catre pagina de unde se poate achizitiona software gratuit. Unul dintre cele mai apreciate site-uri este The Free Site (http: //www.thefreesite.com/), datorita organizarii acestuia, incarcarii rapide si datorita faptului ca fiecare link este insotit de o descriere sumara. Prin intermediul Free Site se pot procura screen-savere si fotografii gratuite de la Cobis (https://www.corbis.com/), fonturi gratuite de la Font Freek (http: //www.fontfreak.com/) si jocuri gratis de la Chaos Soft (http: //www.chaosoft.com/). Acestea reprezinta numai o parte din gratuitatile ce pot fi gasite in cyber-spatiu. Nu au fost luate in discutie foarte multe cazuri. Ba chiar se pot aminti si „gratuitatile” pe care hackerii le pun la dispozitie.
Important este ca pe Internet gasesti intotdeauna cel putin ceva din ceea ce ai avea nevoie, iar faptul ca ti se intinde si o mana de ajutor nu poate fi decat un plus de confort.