Citigroup, al treilea creditor din Statele Unite, după active, va fi primul client al lui Watson, scrie Bloomberg. Calculatorul va analiza nevoile clienţilor şi va procesa datele financiare şi economice ale acestora. IBM se aşteaptă să câştige miliarde de dolari de pe urma lui Watson până în 2015.

Gigantul IT l-a pus, în trecut, la treabă pe Watson în domeniul medical. Acesta a ajutat companiile WellPoint şi Seton Health Family să analizeze datele şi să îmbunătăţească serviciile.

Executivii IBM spun că aptitudinile lui Watson precum înţelegerea şi procesarea limbajului natural, consultarea volumelor mari de informaţii nestructurate şi abilitatea de a răspunde corect la întrebări,  se potrivesc foarte bine şi în industria financiară.

Cei de la IBM afirmă că Watson poate citi şi înţelege 200 de milioane de pagini în trei secunde şi poate face bani ajutând companiile financiare să identifice riscurile şi nevoile clienţilor pe care experţi umani le-ar putea omite.  Băncile au cheltuit anul trecut pe tehnologia informaţiei peste 400 de miliarde de dolari, potrivit lui Michael Versace, head of risk research la International Data Corp Financial Insights.

Cine este Watson

Watson, denumit după fondatorul IBM Thomas J. Watson, a fost dezvoltat în anul 2006 de către divizia de cercetări avansate a IBM, din dorinţa de a crea un sistem electronic capabil să poarte o conversaţie cu un operator uman.

Anul trecut, Watson a concurat împotriva a doi dintre cei mai buni participanţi la concursul de cultură generală, Jeopardy! şi a câştigat. Platforma hardware pe care este bazat conţine 90 de servere ultra-performante, cu un total de 2.880 de nuclee de procesare la 3,5Ghz şi 16TB (16 384GB, n.r.) de memorie RAM.