Consiliul director al GTC şi-a prevenit acţionarii că activele imobiliare gestionate de companie în Europa Centrală şi de Est şi-au pierdut din valoare 132 mil. euro în ultimul trimestru al anului trecut. Scăderea este pusă pe seama proprietăţilor amplasate în oraşele secundare din România, Croaţia şi Bulgaria, precum şi pe portofoliul de terenuri din Budapesta.

Valoarea celor trei malluri Galeria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău a scăzut drastic în decursul a trei luni de la 29 mil. euro la 10 mil. euro, cea a clădirii de birouri City Gate din Piaţa Presei Libere a scăzut de la 155 mil. euro la 148 mil. euro, iar valoarea ansamblurilor rezidenţiale şi a terenurilor destinate sectorului rezidenţial s-a redus de la 41 mil. euro la 38 mil. euro. În plus, terenurile pe care GTC intenţiona să ridice proprietăţi cu destinaţie comercială şi-au pierdut 3 mil. euro din valoare, fiind reevaluate la 13 mil. euro. Astfel, numai de pe urma devalorizării activelor din România, compania a pierdut 32 mil. euro într-un trimestru.

Contractele de credit accesate pentru mallurile Avenue Mall Osijek, Galleria Arad şi Galleria Stara Zagora, a căror valoare totală este de circa 66 mil. euro, includ nişte clauze cu privire la valoarea rezultată prin raportul dintre credit şi valoarea imobilului finanţat (loan-to-value), valoare care nu va mai fi atinsă din cauza deprecierii valorii proprietăţilor, se arată într-un raport al GTC. Conform contractului, abaterea de la aceste clauze trebuie remediată într-o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an de la momentul în care companie este notificată de bancă. GTC susţine că până acum nu a primit nicio notificare de la băncile finanţatoare. Aceleaşi condiţii le are şi creditul asociat mallului Galleria Piatra Neamţ, unde valoarea creditului este de circa 6 mil. euro. În acest caz, valoarea creditului va fi superioară valorii proprietăţii.

„Compania este în proces de negociere cu băncile finanţatoare pentru restructurarea unor credit de acest fel şi introducerea unui program accelerat de rambursare. Compania a primit oferte de achiziţie pentru o parte dintre aceste active şi este în proces de analizare a acestor oferte“, se mai precizează în raportul companiei. Finanţatorii mallurilor Galleria din Arad şi Piatra Neamţ sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Raiffeisen Bank.

GTC mai arată faptul că împrumuturile aferente proiectelor rezidenţiale FeliCity din Băneasa şi Sasad din Ungaria, în valoare totală de circa 34 mil. euro, se supun aceloraşi condiţii de finanţare, care şi în acest caz au fost încălcate.

„Compania negociază termenii prin care băncile vor prelua cele două proiecte sau le vor vinde alături de GTC, pentru ca ulterior să se stingă creditele“, se precizează în raport.

Thomas Kurzmann, CEO-ul GTC a anunţat ieri că activitatea companiei din România, Ungaria şi Polonia se va concentra pe Bucureşti, Budapesta şi Varşovia, intenţia fiind de a renunţa treptat la activele din oraşele secundare.

CITIŢI ŞI Cel mai mare investitor israelian din România, vândut unui vânător de „cadavre“ imobiliare

Înainte ca pachetul principal de acţiuni al GTC să fie preluat de Lone Star (30%), în noiembrie 2013, dezvoltatorul a trecut printr-o campanie de vânzare a celor trei malluri cu performanţe slabe din Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. Compania a vândut Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă pentru 1 mil. euro, plus 8 mil. euro datorii bancare. După vânzarea mallului din Suceava, celelalte două centre comerciale au fost retrase de la vânzare.

GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şase proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. Este vorba despre complexul de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, din vânzarea cărora a încasat 100 mil. euro.