Vulcanul Etna a erupt sâmbătă noapte! Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate, având o activitate de peste 6000 de ani.

Vulcanul Etna a erupt sâmbătă noapte! A apărut un nor mare de fum și cenușă

Vulcanul Etna a erupt spectaculos sâmbătă noapte. Lava a fost aruncată la zeci de metri în aer, ca o veritabilă fântână arteziană de foc. A apărut și un nor mare de fum și cenușă.

Erupția, care a durat aproximativ o oră, a oferit un spectacol extraordinar, în timp ce roci aprinse au fost aruncate la zeci de metri înălțime.

Potrivit specialiștilor, emisiile de lavă și cenușă nu au depășit cotele normale.

Aeroportul din Catania a fost închis temporar, ca pista să fie curățată de pietre si cenușă.

Etna este cel mai activ vulcan al Europei. Erupția de aseară a fost cea cu numărul 40 de anul acesta, potrivit digi24.ro.

Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa.

Poalele vulcanului sunt dens populate

Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.

Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².

Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.

Având o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate.

Turismul este foarte dezvoltat – în anul 1981, regiunea a fost declarată parc național. Aici se găsesc și zone de schi alpin de importanță europeană. Există și un teleferic cu care se poate urca până la altitudinea de 2.600 m, distrus în 2002 de o erupție, dar repus în funcțiune în anul 2004.