La rândul său, organizaţia europeană pentru securitatea aeriană Eurocontrol a anunţat marţi seara că în cursul zilei în Europa au fost anulate circa 500 de zboruri din cele 29.000 prevăzute, din cauza trecerii norului de cenuşă deasupra Marii Britanii.

Eurocontrol mai notează că “există o puternică probabilitate ca norul de cenuşă să ajungă în unele părţi din Danemarca, sudul Norvegiei şi sud-vestul Suediei, până miercuri”.

“Acest lucru ar putea avea un anumit impact asupra traficului aerian, dar cu noile proceduri adoptate şi dată fiind deplasarea aşteptată pentru următoarea zile a norului de cenuşă, impactul real asupra zborurilor ar urma să fie relativ slab”, conchide Eurocontro.l

Norul de cenuşă vulcanică nu va afecta spaţiul românesc, până miercuri dimineaţa

Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului activ Grimsvötn din sud-estul Islandei nu va afecta spaţiul românesc, până miercuri dimineaţa, a anunţat marţi Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

MMP a primit date de ultimă oră privind evoluţia norului de cenuşă, în conformitate cu ultimele actualizări ale prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), din care rezultă că până la data de 25 mai 2011 (ora 06 GMT – ora 09, ora României) norul de cenuşă vulcanică nu va afecta spaţiul românesc.

MMP monitorizează permanent prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.

Potrivit Organizaţiei europene pentru securitatea navigaţiei aeriene, Eurocontrol, 252 de zboruri au fost anulate marţi din cauza trecerii norului de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Grimsvötn deasupra Scoţiei şi nordului Irlandei.

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull în luna aprilie 2010, care a impus închiderea în totalitate sau în mare parte a spaţiului aerian european timp de o lună, a provocat economiei mondiale pagube de aproximativ cinci miliarde de dolari, dintre care 2,2 miliarde numai sectorului aerian, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Oxford economics.

Un alt vulcan islandez, Grimsvoetn, a început să erupă sâmbătă, fumul emanat ridicându-se la o altitudine de 20 km. Vulcanologii islandezi au declarat că erupţia va dura câteva zile sau săptămâni şi nu va duce la un colaps în transporturile aeriene, aşa cum s-a întâmplat în primăvara anului 2010.
Sursa: Agerpres