Haosul înregistrat în ultima perioadă din punct de vedere meteorologic are şi o cauză precisă, este vorba despre un vortex polar din jurul Polului Nord, potrivit unui material publicat de Associated Press.

Aerul rece din jurul Polului nord se propagă câteodată spre sud; oamenii de ştiinţă nu au o explicaţie

Vortexul polar din jurul Polului Nord este fenomenul responsabil de manifestările neobişnuite, care au adus mase de aer rece, polare, deasupra unor latitudini la care, de obicei, venirea iernii însemna doar necesitatea de a-ţi pune o jachetă când ieşeai pe stradă.

În perioada iernii, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 – 50 de kilometri în jurul Polului Nord, formând un vortex polar, care se învârte asemenea unui ciclon. Această masă de aer extrem de rece este uneori dislocată din această poziţie şi o parte din ea se propagă spre sud.

Acest fenomen se produce mai frecvent decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care este cauza. Unii dintre ei sunt însă de părere că la originea acestui fenomen s-ar afla fenomene meteorologice naturale, dar şi încălzirea globală de origine antropică.

Ger şi ninsori abundente în unele ţări, dar şi temperaturi pozitive record pentru această perioadă

Temperaturi negative record înregistrate în Texas şi Oklahoma au dus la întreruperi ale furnizării de energie electrică. O tornadă a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au înregistrat ninsori însoţite de tunete.

Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american, ci şi Grecia şi Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare, mai relatează apnews.com.

În schimb, în ultimele zile, în unele părţi din Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia s-au înregistrat temperaturi mai ridicate decât în Texas şi Oklahoma. Iar localnicii din sudul Floridei s-au plâns de temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, care au provocat înflorirea timpurie a plantelor.

Anomaliile ajung să se producă aproape anual din cauza acestui vortex

Astfel de anomalii meteorologice se produceau cu o frecvenţă de o dată la câţiva ani, însă studiile arată că în ultima perioadă se produc mult mai frecvent, aproape în fiecare an, conform lui Judah Cohen, expert din cadrul companiei Atmospheric Environmental Research, din Boston.

Vortexul polar rămâne în locaţia sa normală, la mare altitudine deasupra Polului Nord, până când se loveşte de un alt front atmosferic. De obicei, astfel de fronturi atmosferice nu sunt suficient de puternice pentru a disloca vortexul polar. Câteodată însă au suficientă energie şi atunci aerul extrem de rece din vortexul polar ajunge să fie împins spre latitudini sudice, conform specialiştilor.

Câteodată masa de aer rece este fragmentată în mai multe valuri – ceea ce este legat de obicei de manifestarea unor puternice furtuni de zăpadă în estul SUA, la fel ca în urmă cu câteva săptămâni. Alte dăţi, masa de aer rece se deplasează în totalitate spre un alt loc, ceea ce coincide cu instalarea unor ierni extrem de reci în anumite părţi ale Europei.

„Trebuie să ţinem cont de context (…) Planeta este mult mai caldă”

Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au înregistrat două astfel de fragmentări ale masei de aer rece ce formează vortexul polar la începutul lunii ianuarie şi respectiv la mijlocul acestei luni. Apoi, la sfârşitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarnă extreme în Europa şi în SUA.

Procesul de încălzire care afectează zona Arctică şi produce subţierea banchizelor marine, alimentează cu energie fronturile de aer care se ciocnesc de vortexul polar. Astfel, aceste fronturi de aer devin din ce în ce mai puternice, ameninţând să disloce vortexul polar.

„Există dovezi că schimbările climatice pot slăbi vortexul polar, ceea ce creşte riscul ca aerul rece polar să se deplaseze spre latitudini mai scăzute”, conform profesorului de meteorologie Marshall Shepherd, de la Universitatea din Georgia.

Astfel de disturbări puternice ale vortexului polar s-au produs şi în anii ’80, când au existat, de asemenea, manifestări de iarnă extremă la latitudini de obicei mai calde, conform lui Judah Cohen. „Nu cred că aceste fenomene (produse în această iarnă) sunt fără precedent. Trebuie să ţinem cont de contextul în care s-au produs. Planeta este mult mai caldă decât era”, a adăugat el.

Vremea extremă e fără precedent! Fenomenele meteo au măturat totul în cale cu acest vortex polar. S-a aflat cine e vinovat