Se dau vouchere în România. Ministerul Energiei anunță alocarea a 450 de milioane de lei pentru etapa a doua a programului ”ELECTRIC UP”. Acesta este destinat întreprinderilor mici și mijlocii și persoanelor juridice române din domeniul HoReCa.

Ministerul Energiei a propus modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020 pentru lansarea celei de-a doua ediții a programului „ELECTRIC UP”. Această inițiativă are un buget total de 450 de milioane de lei. Ea este destinată întreprinderilor mici și mijlocii, precum și persoanelor juridice române din domeniul HoReCa.

Se dau vouchere pentru programul ELECTRIC UP

În cadrul noii ediții, valoarea finanțării nerambursabile a crescut de la 100.000 euro la 150.000 euro. Puterea instalată pentru panourile fotovoltaice finanțate poate ajunge până la 150 kW. De asemenea, programul sprijină:

  • dezvoltarea stațiilor de reîncărcare pentru mașinile electrice
  • încurajează stocarea
  • introduce ca noutate finanțarea sistemelor alternative de încălzire-răcire.

„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2.

Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă.

energie solara, panouri fotovoltaice
Panouri fotovoltaice/SURSA FOTO: Dreamstime

Programul, destinat celor din domeniul HoReCa

În această fază, Programul ELECTRIC UP este destinat Intreprinderilor Mici și Mijlocii. El vizează operatorii economici din domeniul Horeca. Aceștia pot primi vouchere pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, cu o putere între 27 kWp și 150 kWp, necesară pentru consumul propriu.

De asemenea, pot beneficia de finanțare pentru stațiile de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibride plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, precum și pentru un sistem alternativ de încălzire/răcire.

Ajutorul de minimis ajunge până la 150.000 euro/beneficiar

Ajutorul de minimis poate ajunge până la 150.000 euro/beneficiar, reprezentând până la 75% din cheltuielile eligibile, în timp ce restul de 25% trebuie să fie cofinanțare din surse proprii.

Proiectul de investiţii trebuie să includă:

  • un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 150 kWp pentru consumul propriu
  • o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și hibride plug-in
  • un sistem alternativ de încălzire/răcire.

Suma decontată este proporțională cu puterea instalată.