Guvernul României a anunțat implementarea unei noi măsuri sociale prin care va sprijini consumatorii vulnerabili în contextul costurilor crescute la energie. Potrivit ministrului Energiei, Bogdan Ivan, peste 4 milioane de persoane vor beneficia de un voucher lunar de 50 de lei pentru plata facturilor la electricitate. Acest demers vine în completarea altor scheme de protecție și are scopul de a reduce impactul scumpirilor asupra celor cu venituri mici.
Noua schemă de sprijin, cine beneficiază de acest voucher și cum funcționează
Guvernul va înlocui actuala schemă de plafonare-compensare cu un nou sistem destinat strict consumatorilor vulnerabili. Aproximativ 2,1 milioane de gospodării, ceea ce înseamnă peste 4 milioane de persoane, vor primi un ajutor fix, un voucher de 50 de lei lunar. Acesta se va acorda pentru acoperirea parțială a costurilor la energia electrică, începând cu 1 iulie 2025.
Ministrul Energiei a explicat că această schimbare este necesară pentru a direcționa sprijinul doar către cei care au cu adevărat nevoie.
„Schema de plafonare – compensare pe energie electrică se va închide la 1 iulie. Conform deciziilor de câteva luni ale Guvernului României, schema de compensare plafonare la gaze va fi activă până la 31/03/2025.
Ceea ce va adopta astăzi Guvernul este o schemă de protecţie a consumatorilor vulnerabili, şi anume aproximativ 2,1 milioane de gospodării din România, ce ne duce automat la peste 4 milioane de persoane care vor beneficia de o schemă prin care vor primi un voucher în valoare de 50 lei, o sumă fixă lunar, pentru coplata faptelor la energie”, a declarat Bogdan Ivan.
El a menționat că măsura pentru gaze va rămâne activă până la sfârșitul lunii martie 2025.

Cum a fost stabilit cuantumul acestui voucher lunar
Valoarea de 50 de lei a fost calculată în funcție de consumul mediu al gospodăriilor în 2024. Aproximativ 3,7 milioane de gospodării au avut un consum lunar sub 100 de kilowați-oră, ceea ce a generat facturi de până în 50 de lei.
„În momentul de faţă, există medie pentru anul 2024, în care avem aproximativ 3,7 milioane de gospodării care au consumat în medie sub 100 de kilowaţi pe oră în fiecare lună.
Asta înseamnă automat că acei oameni au avut facturi care erau până la 50 lei. Cu această creştere, care este estimată în momentul de faţă cu preţuri cuprinse între 1 şi 1,5 lei per kilowatt oră, vom ajunge în situaţia în care aceşti oameni să aibă peste o sumă de circa 100 şi ceva de lei, din care vor scădea 50 lei.
Automat, vor fi aproximativ aceleaşi preţuri ca şi până acum”, a spus ministrul.
În contextul scumpirilor preconizate, se estimează că acești consumatori vor ajunge la facturi de peste 100 de lei, iar voucherul va acoperi aproximativ jumătate din costuri.
Cine se califică pentru a primi acest ajutor
Condițiile de eligibilitate sunt stabilite în funcție de veniturile lunare ale gospodăriilor. Conform datelor Eurostat invocate de ministru, pragul de sărăcie energetică este de 2.000 lei pentru persoanele singure și 1.780 lei pentru cei care locuiesc împreună.
Ivan a precizat că sistemul va exclude persoanele cu venituri ridicate, care nu se mai califică pentru sprijinul guvernamental.
„Este evident că e un lucru care datează de acum trei-patru ani, când a fost acea liberalizare haotică. Deci, acum trăim efectele unei decizii oarecum haotice de acum trei-patru ani.
Acum s-a ajuns la scadenţă şi nu s-a mai putut amâna toată această discuţie, care, din punctul meu de vedere, nu era una inechitabilă, pentru că şi un miliardar, şi un mall, şi bătrânul care are 1.500 lei pensie beneficia de aceeaşi schemă de susţinere a statului român. Eu vă spun că cei care au peste 10.000 lei venituri pot să plătească 20 – 30 lei în plus.
Scopul nostru, în momentul de faţă, este să-i sprijinim pe cei circa 3,74 milioane de oameni cu venituri mici şi foarte mici din România”, a afirmat el.
Bugetul schemei și modul de distribuire a voucherelor
Pentru implementarea acestei măsuri, Guvernul a prevăzut un buget de 1,05 miliarde de lei. Măsura va fi valabilă pentru o perioadă de nouă luni, până la data de 31 martie 2026.
Distribuirea voucherelor se va face prin Poșta Română, care va colabora cu STS pentru gestionarea platformei de înscriere.
„Calculul automat al persoanelor care pot să fie beneficiarii acestor scheme este unul automatizat, se face într-o aplicaţie creată de către cei de la STS, prin care se conectează cu baza de date a Ministerului Muncii, de la ANAF, de la ANPIS, pentru a vedea cu adevărat care sunt beneficiarii care se încadrează în această schem”, a explicat Ivan.