“În legătură cu acest Memorandum, nu există o soluţie care să fie finalizată, cu atât mai mult cu cât decizia nu poate aparţine doar OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie n.r), ci unui nivel instituţional superior. Dacă OPSPI a discutat forma respectivă, este o negociere intermediară. Decizia implică mai multă putere decât OPSPI, adică ministerele de resort, Guvernul, dacă nu, chiar o consultare cu forul legislativ”, a afirmat Vosganian, citat de Agerpres.

Oficialul a adăugat că nu consideră că până la finalul zilei de luni se vor soluţiona negocierile dintre stat şi Rompetrol.

“Eu am învăţat din viaţa politică, şi sunt în politică de peste două decenii, că atunci când ai un partener firmă privată să nu faci niciodată declaraţii înaintea firmei private. Orice declaraţie se face de conivenţă. Nu aşteptaţi de la noi, de la Guvern, să facem declaraţii până nu convenim cu partenerii, dar trebuie găsită o formulă pentru ca statul să nu fie prejudiciat”, a spus Vosganian

Ponta cere Rompetrol investiţii de un miliard de dolari

Tot astăzi, premierul Victor Ponta, a declarat că va avea mâine o discuţie cu reprezentanţii Rompetrol în legătură cu soluţionarea diferendului privind această companie. “E un semn bun, am avansat foarte mult şi mâine vom avea o discuţie pe tema soluţionării diferendului privind Rompetrol. Acolo, Guvernul, statul român poate să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales, dincolo de suma pe care o încasăm şi care intră la buget, cel mai important lucru este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important, aproape un miliard de dolari, de investiţii în perioada următoare. Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie însă, investiţiile sunt partea cea mai importantă”, a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

Grupul Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat cu statul român, reprezentat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în calitate de unic administrator, un memorandum de înţelegere pentru închiderea disputei privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Conform acestuia, Grupul Rompetrol va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.

Surse apropiate negocierilor au declarat Capital că Rompetrol ar dori să preia un pachet de 25% din acţiunile Rompetrol Rafinare, care se află acum în ograda statului român, iar suma vehiculată se cifrează la aproximativ 200 milioane de dolari. Alte surse au declarat Mediafax că statul ar putea vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare prin licitaţie, companiei care ar oferi cel mai bun preţ, iar Rompetrol vrea să răscumpere într-o primă etapă 25% din titluri, care la cotaţia bursieră actuală valorează aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).

Statul român deţine în prezent, prin MFP, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de MFP.

În anul 2003, statul, prin MFP, a subscris obligaţiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.